Nyitókép: SITA

 

A Metánál állítólag nyílt titok, hogy 13 évnél fiatalabbak is használják az Instagramot és a Facebookot, holott a regisztráció hivatalos korhatára 13 év.

 

Korábban 33 amerikai állam perelte be a Metát a cég kiskorú felhasználókkal kapcsolatos adatkezelési módszerei miatt, az ügyben pedig egy újabb panasz került elő. A The New York Times birtokába került dokumentumok szerint a Meta nemcsak azt akarja, hogy a 13 éven aluli gyerekek is használják a platformot, de kifejezetten figyeli is ezt a korcsoportot az Instagramon, olvasható a HVG cikkében.

 

 hirdetes_300x300  

A dokumentum állítása szerint a Meta régóta tisztességtelen eljárást folytat azzal kapcsolatban, hogy hogyan kezeli a kiskorú felhasználók fiókjait, amikor felfedezi őket, és gyakran nem kapcsolja ki őket, amikor bejelentést kap róla. Sőt, folytatja az adatok begyűjtését.

 

A panasz szerint a 13 éven aluli felhasználók jelenléte nyílt titok a Metánál. Míg a Facebook és az Instagram szabályzata szerint a regisztráció alsó korhatára 13 év, a gyerekek könnyen hazudhatnak az életkorukat illetően. Ezzel a per szerint Meta nagyon is tisztában van, és keveset tett ennek megakadályozására.

 

Ehelyett, amikor 2019 és 2023 között a Meta „több mint 1,1 millió bejelentést kapott 13 éven aluli felhasználókról az Instagramon”, „a fiókoknak csak egy részét tiltotta le, és rutinszerűen folytatta a gyermekek adatainak gyűjtését a szülők beleegyezése nélkül” – áll a dokumentumban.

 

Az állítás szerint a Meta folyamatosan megszegi a kisgyerekek online jelenlétét is védő amerikai törvényt (a COPA-t) azzal, hogy a szülők beleegyezése nélkül kezeli az adataikat. A kereset azt is állítja, a Meta platformjai manipulálják a fiatal felhasználókat, hogy egészségtelenül sok időt töltsenek az alkalmazások használatával, hozzájárul a testképzavar kialakulásához, és potenciálisan káros tartalmaknak teszi ki őket. Mark Zuckerberg szerint ez egyszerűen nem igaz.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!