Nyitókép: Körkép.sk

 

Megsemmisít minden olyan adatot (rekordot) a Google, melyet a Chrome böngésző inkognitó módját használó felhasználóktól gyűjtött – írja a HVG.

 

A techóriás lépése egy 2020-ban, Amerikában indított csoportos kereset egyik „megoldása”. Ebben azzal vádolták meg a Google-t, hogy megsérti az emberek magánélethez fűződő jogát azzal, hogy még akkor is felhasználói adatokat gyűjt, amikor valaki privát módban használja a Chrome böngészőt.

 

A privát (más néven: inkognitó) mód használata révén a megnyitott weboldalakat a böngésző nem jegyzi meg, legalábbis az előzmények között nem látszik ez a tevékenység. A szolgáltatók ugyanakkor így is látják, hogy valaki mit nyitott meg, ahogyan – mint arra a kereset rámutatott – a Google maga is gyűjtött adatokat a privát böngészésből.

 hirdetes_810x300  

 

 

A kereset egy peren kívüli egyezséggel ért véget még 2023 decemberében, januárban pedig egy újítás is érkezett a Chrome-ba, mellyel feltűnő helyen ki- és bekapcsolható a harmadik feles sütik (cookie-k) használata.

 

 

A kereset során a Google alkalmazottai az inkognitó módot „voltaképpen hazugságnak”, és egy „zűrös katyvasznak” nevezték.

 

Most azonban több milliárd, a privát böngészés során gyűjtött adatot töröl a Google, bár az nem pontosan ismert, hogy a jövőbeni adatokat is törli-e majd a cég – a fenti képen is látható felelősségkizárással ugyanis már tájékoztatja a Google a felhasználókat az adatgyűjtésről.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!