A Hory a mesto, azaz a hegyi és kalandfilmek nemzetközi fesztiválját április 6.-10. között rendezik meg a pozsonyi Aupark Cinema City multiplexben. Az 5 napos akció alatt rengeteg hegymászással, sziklamászással, kajakozással, utazással, extrém sportokkal, kerékpározással és kalandtúrákkal kapcsolatos program, beszélgetés, kisfilm és élménybeszámoló kerül bemutatásra.

 

A jegyek elővásárlása már március utolsó napján elkezdődött. A jegyek megvásárolhatóak közvetlenül az Aupark Cinema City-ben, avagy interneten keresztül a www.cinemacity.sk oldalon. Az esemény programja itt tekinthető meg.

 

Szabadmerülés, sziklamászás, és más extrém sportbeszámolók

 

 hirdetes_810x300  

„Előadásom a szabadmerülésről (ang. freediving) fog szólni, amelyet sokan a mágikus mélységekkel kapcsolnak össze. Az emberek nem is gondolnák, hogy ez valójában sportág, melyben világbajnokságot is rendeznek, és ahol a környező országok versenyzői a világ élvonalába tartoznak – mondta Katarína Linczényiová, a sportág országos rekordere.

 

HaM_tlacovka
A fesztivál bemutató sajtótájékoztatója. Kép: Körkép.sk

 

Szlovákia legnagyobb szabadtéri rendezvényén Linczényiová arról is beszélni fog, hogy mivel küzd a közel 100 méteres mélységben. A szabadmerülést úgy mutatja be, mint egy kalandokkal teli életstílust. „A merülés segítségével olyan helyeket fedezhetünk fel, amelyekről 20 éve csak olvashattunk a National Geographic magazinban. Most lehetőségünk van arra, hogy mindezt megéljük. A kalandok és az utazás pozitív hatással vannak az emberre” – mondta el a sportolónő, aki már Egyiptomban, Ausztráliában, és a Karib tengeren is merült.

 

Hegymászófilmek 

 

Katarína Linczényiová egy multimediális prezentáció keretében fogja bemutatni a sportágot. Előadásának címe „Freediving – egy lélegzetvételnyi búvárkodás külső eszközök nélkül”, amelyre április 7-én 20:30-kor kerül sor.

 

A szlovák Patagónia (Slovenská Patagónia) részben szlovákiai hegymászók két fontos expedíciója is bemutatásra kerül, amelyekről a külföldi média is beszámolt. Jožo Krištoffy, Martin Krasňanský, Vlado Linek, Ján Smoleň, és Michal Sabovčík a sportág hazai legjobbjai közé tartoznak. A Krištoffy – Krasňanský – Linek hármas bemutatja januári mászásuk legnehezebb pontját a patagóniai Cocharmo-ban, illetve a Cerro Fitz Royt.

 

Vanda_Michalkova_1
Vanda Michalková. Kép: Hory a mesto

 

A fesztivál történetének legfiatalabb tagja lesz, akiről Alan Formánek, a fesztivál igazgatója elmondta: „A női sziklamászás határait az égik kitolja. Remek karrier  áll előtte, lehet, hogy Szlovákiába pár év múlva világhírű sziklamászónk lesz.“ A még csak 13 éves sziklamászó nyitja előadásával a fesztivált, amelyen „Sonce v Missing Linku” címen a mászás kezdeteiről mesél. Előadása április 6-án, szerdán 19:00 órától kezdődik.

 

A kalandfilmek kategóriában nyolc szlovák filmet láthatunk. A fesztiválon először mutatkoznak be Ivan Mrnčo és Juraj Kořínek (Bokami), Petra Geletová (Neviditeľná hora/Láthatatlan hegy), és Michal Csáder (The Right Place – Sao Miguel) filmesek.

 

k2_-_Dotknut_sa_neba
K2. Illusztrációs felvétel. Kép: Hory a mesto

 

„Elhozzuk a Kaľamárka című hegymászó filmet, amely Martin Grajciar régóta várt alkotása Gyetva (Detva) kultikus helyéről, ami a szlovák hegymászás Mekkája. Martin a gyönyörű felvételek mellett óriási munkát végzett, kikérdezve a hegymászás úttörőit is ebben a térségben” – mondta el Natália Bokníková, a fesztivál filmpremierjének dramaturgja.

 

Braňo Molnár, a hegyifilmek rendezője, két filmet is bemutat, mégpedig a Biele objatie (Fehér ölelés) nevezetűt, ahol a lavina témáját dolgozta fel, és a Vo vetre kopýt (A paták szelében) címűt, amely a különleges és a világban ritkaságnak számító lótenyésztését mutatja be a Murányi-fennsík és a Szlovák Paradicsomban a szabad természetében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!