A napsütéses napok száma ezeken a szigeteken eléri a 300 napot, és a tenger tényleg olyan türkizkék, mint a fényképeken és a képeslapokon. A Baleár-szigeteken töltött üdülés csupa meglepetést kínál, de kizárólag csakis jó értelemben. Ehhez azonban a pénztárcánkban is mélyebbre kell nyúlni.

 

A virágzó turizmus és a végtelen nyár helyszínei

 

Annak ellenére, hogy az utazási irodák katalógusinak állandó eleme, sőt a Földközi-tenger legkedveltebb nyaralóhelye, sokan a „Baleár-szigetek” hallatán nem is tudják, hogy Európáról, Amerikáról vagy esetleg Afrikáról van-e szó.

 

 hirdetes_810x300  

Nos, a Baleár-szigetek Spanyolországhoz tartoznak, és többek között egy olyan szigetcsoportról van szó, amely a Földközi-tenger nyugati medencéjében található.

 

1
Fotó: planetaspb.ru

 

Összesen 250 szigetet foglal magába, amelyeket öt nagy szigetcsoportba sorolhatunk – Mallorca (81 sziget), Menorca (69 sziget), Ibiza (65 sziget), Formentera (14 sziget) és Cabrera (21 sziget).

 

A virágzó turizmus és a végtelen nyár helyszínei, melyek versenyt futnak azért, hogy melyiküknek sikerül előbb „megszellőztetni” a pénztárcánkat.

 

Ibiza

 

A sziget egy hajszálnyival kisebb mint Prága, és hasonlóan az ezertornyú  városhoz a turisták körében rendkívül kedvelt. Főként azok számára, akik a lármás éjszakai élet szerelmesei, és Ibizát a második otthonukként tartják számon.

 

Nem is csodálkozunk azon, hogy a világ legjobb klubjaiban minden nyáron tiszteletüket teszik a világhírű DJ-k is. Azonban az olyan városok, mint San Antonio és Ibiza, csupán a „fehér sziget” egy részét képezik. A zajos és a lármás discokkal ellentétben Ibiza csendes zegzugokat is kínál az érdeklődők számára. Ezek pedig nem mások, mint szőlőskertekkel és mandulaültetvényekkel körülvett falucskák, ahol az ütött-kopott tetejű fehér házikókban nem mások, mint a helyiek élik mindennapjaikat.

 

coupon-1426715287 ibiza
Fotó: boatsters.com

 

Úgy, ahogy egykoron elődeik, szintén a pásztorkodásból élnek. És éppen ezek a falvak azok a helyek, ahol nyáron valódi, hamisítatlan folklór-ünnepségek részesei lehetünk, ahol a fülünkbe csendülhet a helyi ibicenco nyelvjárás, nyelvünkre pedig nem más cseppenhet, mint a tradicionális helyi házi likőr, a Hierbas Ibicencas.

 

Ibiza mindemellett természeti kincsekben is bővelkedik. A sziget óriási részét erdő képezi, és két nemzeti parkkal is büszkélkedhet. Ami pedig biztosan elvarázsolja az oda látogatót, az a Platja d´en Bossa tengerpart a gyönyörű kék öbleivel.

 

APCCDT Harbour, Dalt Vila, Eivissa, Ibiza, Balearic Islands, Spain
Fotó: workinspain.sk

 

A szigetet nemcsak a turistaösvényeken lehet felfedezni, de a föníciaiak és maorik nyomán is. Sőt, a főváros ókori erődítményszerű városnegyede, a Dalt Vila az UNESCO örökség része.

 

Formentera

 

Egy aprócska sziget, amely kőhajításnyira található Ibizától, ezért is nevezik igazságtalanul a legkisebb szigetnek, holott a valóság teljesen más.

 

Az érintetlen természet kapcsán a „Földközi-tenger utolsó paradicsoma”-ként is ismert. A helyi lakosság pedig ténylegesen őrzi a kultúráját és a természeti kincseit, így a sziget legkedveltebb közlekedési eszköze a bicikli.

 

gecko_hotel_formentera_galeria_img_1
Fotó: myibiza.tv

 

Abban az esetben, ha napsütésre vágyik, irány Formentera. Még télen is! A háromszáz napsütéssel teli nap és a 82 kilométer hosszúságú tengerpart szó szerint nyaralásra és fürdőzésre invitál. Minden bizonnyal élvezni fogja a különféle öblöket, zegzugot és a kristálytiszta vízzel megáldott tengerpartot.

 

Verser-Ibiza-Hoteles.-Formentera-6
Fotó: juanyandrea.com

 

Formentera a csendbe rejtett sziget, ahol a kultúra és a történelem minden bizonnyal nem okoz csalódást. A rómaiak és a maorik hatása érezhetően jelen van, bár a sziget történelmi emlékei közül csupán a töredék került kiásatásra. Azon pedig egyáltalán nem csodálkozhatunk, hogy a sziget Verne Gyula szívét is elrabolta, aki egyik könyvének helyszínét ebbe a környezetbe ültette át.

 

Mallorca

 

A narancsfák, citromfák és a pálmák szigetének számít. Köszönhetően annak, hogy az év 300 napjában süt a nap, üdülési paradicsomnak számít.

 

Ibizához hasonlóan nagyon sok helyen az élénk és zajos éjszakai életé a főszerep. Ilyen például az El Arenal, ahol rengeteg bár, étterem és dicso váltja egymást. A turistáknak pedig állandó szórakozást kínál.

 

Mallorca-1160x400
Fotó: europcar.com

 

Csendesebb helynek számít a Playa de Muro a fehér homokos tengerpartjával, amely széles és apránként mélyül, tehát ideális a gyerekek számára. Ez ez a hely azonban nem az egyetlen, ahol áttetsző vízzel találkozhatunk. Mallorcán a tenger ugyanis különböző színekben pompázik – a türkizkéken át a smaragdzöldig – éppen úgy, ahogy azt a képeken megörökítik.

 

A strandok közül a legérdekesebbnek a Sa Calobra bizonyul, amelyhez hosszú út vezet a szerpentineken át. Ez a strand a sziget legkedveltebb és legérdekesebb természeti érdekességei közé tartozik, ugyanis mintegy 1000 méter magasságban található a Sierra de Tramuntana hegylánc és a Torrent de Pareis kanyon közvetlen közelében.

 

lugares-secretos-espana-5 mallorca
Fotó: playasbaleares.com

 

A zöld szigetként is nevezetes Mallorca szintén gazdag a történelmi emlékművekben. A legtöbb nevezetességet a fővárosban találhatjuk meg, de közülük is kiemelkedik a La Seu nevezetű gyönyörű középkori katedrális, amely egy mecset helyére épült, és a világ legnagyobb gótikus rózsaablakával rendelkezik.

 

Menorca

 

Amennyiben a Földközi-tengeren egy olyan strandok keresel, ami egy hétig csupán a tiéd lehet, akkor a Baleár-szigetek közül Menorca a legmegfelelőbb erre a célra. Itt elfelejtheted Mallorca és Ibiza zaját, valamint a forgalmas és a turistákkal teli nyaralóközpontokat.

 

 

Nemcsak az áttetsző víz vonzó ezen a szigeten, hanem a fenyőillattal vegyített tengeri levegő is, amely Európában az egyik legtisztábbnak számít, és ideális gyógyszer a különböző egészségügyi problémákra.

 

menorca_calamitjana
Fotó: tripadvisor.es

 

Feltöltődésre alkalmas a sziget természeti világa is. Például az Albufera des Grau természeti park mocsarai bioszférikus rezervációk. A szépséges természeti látványok mögött azonban nem maradnak le a kulturális programok sem. A nyári tradicionális, népi ünnepségek során felfedezhetjük a sziget tradícióit, és megkóstolhatjuk a jellegzetes italukat, a pomádat is, amely a gyümölcsök húsának keverékéből és citromos üdítőből készül.

 

 

Forrás: Körkép.sk/aktuality.sk

Nyitókép: dailynewsdig.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!