Idén márciusban nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, amikor egy viharban a tengerbe omlott Málta ikonikus kőhídja, az Azúr Ablak. Geológusok most attól tartanak, hogy Norvégia hasonlóan híres természeti csodája, a Szószék-szikla (norvégül Preikestolen) is hasonló sorsra juthat.

 

A Szószék-szikla Norvégia délnyugati részén, Stavanger városától nem messze található. A meredek sziklafal 604 méter magasan emelkedik a Lyse-fjord fölé, a tetején pedig egy körülbelül 25 x 25 méteres platóról lehet lélegzetelállító fényképeket készíteni. Évente mintegy 200 ezer turista látogatja meg, hogy Norvégia egyik leglátogatottabb természeti látványosságánál lefotózza magát láblógatás közben.

 

 

 hirdetes_810x300  

A plató közepén azonban van egy fél méter széles és több méter mély repedés, amely már 1930 óta aggodalmat okoz. A repedés mindkét oldalába szegeket vertek, hogy mérni tudják a változást, 22 évig azonban nem volt ilyen probléma – írja a norvég VG. Legutóbb azonban 2-3 milliméteres növekedést tapasztaltak a résben, ezért a Norvég Geológiai Intézet munkatársai most komolyabb vizsgálat alá veszik a sziklát.

 

Helikopterről, több oldalról is feltérképezik nagy felbontásban a különleges képződményt, aztán egy 3D-s modellel próbálják meghatározni a stabilitását. Ezen felül időről időre pontosabb méréseket hajtanak végre az esetleges változás megállapítására.

 

 

A méréseket egyébként a környék 32 másik hegyére is kiterjesztik. Különösen azok a sziklák lehetnek veszélyesek, amelyek – mint a Szószék-szikla is – a fjordba omolhatnak. Ezek ugyanis áradásokat okozhatnak a kialakuló hatalmas hullámok miatt.

 

Forrás: VG.no/origo.hu

Nyitókép:  Paul Kleiven/NTB SCANPIX

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!