Nyitókép: Sárosfa község FB-oldala

 

Magas szennyezettség, felelőtlen emberek, túlfogyasztás. Mindez évek óta megoldatlan probléma… S mit tettünk eddig ennek érdekében?

 

Ötvenegy évvel ezelőtt milliónyi amerikai lepte el az utcákat az egyetemi hallgató Denis Hayes ötletére, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek a Föld épségének veszélyeztetése miatt. Szerették volna, ha a döntéshozók felfigyelnek rájuk, s figyelembe veszik a környezet tisztaságának, óvásának fontosságát. Célt értek, hiszen a témában Amerikában új törvényeket hoztak.

 

 hirdetes_300x300  
Foto: Nagy Erika

 

A kezdeményezés 1990-re világméretűvé nőtte magát. Annak eredményeként, hogy Denis Haves és társai 1989-ben megalapították a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. Megkezdődött a tájékoztattás, figyelemfelhívás a környezetvédelem, bioszféra óvása, őserdők védelmének nélkülözhetetlensége, valamint a túlnépesedés problémájára. Úgy vélték, ezek a természeti jelek ökológiai válsághoz fognak vezetni.

 

Kis segítők a hulladékszedésnél Nyékvárkonyban (Foto: Nyékvárkony nagyközség FB-oldala)

 

A Föld Napja Nemzetközi Hírközpont hírlevél-akciójuk során felhívta az országok figyelmét is arra, hogy különféle rendezvényekkel – mint pl. környezettisztítás, majális, faültetés, hulladékújrahasznosítás, stb. – ünnepeljék április 22-t a világ minden országában. Így is történt, hiszen közel 150 országban zajlottak változatos rendezvények a Föld napján.

 

A gyermekeket is arra nevelik, hogy óvják környezetüket. Ők is bekapcsolódtak a hulladékszedésbe. (Foto: Sárosfa község)

 

A Körkép.sk csapata örömmel nyugtázza, hogy mennyien bekapcsolódtak a „közösségi” akciókba e nemes cél érdekében. Elégedetten tapasztaltuk azt is, hogy nem csak önkormányzati kezdeményezések zajlanak az egyes járásokban, hiszen szervezetek, önkéntesek is aktívan tisztítják a környezetet.

 

Köszönjük, hogy szabadidejüket nem kímélve, példát mutatva, felhívják a figyelmet Földünk tisztaságának, védelmének fontosságára.

 

Föld napja a Dunaszerdahelyi járásban

 

Alistál községben a következető FB-bejegyzéssel fordultak a lakosság felé.

 

„A Föld Napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására. A Föld napja alkalmából tisztelettel köszönjük mindazoknak, akik bekapcsolódtak szemétszedési kampányunkba. Köszönet a község alkalmazottain kívül a családoknak, gyerekeknek, szervezeteknek, és mindenkinek, aki tett és akar is tenni környezetünk ápolásáért, tisztaságáért.
A világban jelenleg is zajló koronavírus járvány is pontosan megmutatja azt, hogy figyelnünk és vigyáznunk kell! Magunkra, egymásra, a Földre.
A Föld Napján gondoljunk tehát ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tényleg tudatosabban, zöldebben és okosabban élni. Magunk miatt, a környezetünk miatt, a jövőnk miatt!”

 

Csilizradvány községben családi akciót hirdettek meg a hulladékszedésre.

Kép: Csilizradvány FB-oldala

 

Kép: Csilizradvány FB-oldala

 

Nagyszarván családokat szólítottak meg a pandémiára való tekintettel

Kép: Nagyszarva FB-oldala

 

Nyárasdon az óvintézkedéseket betartva környezettisztító brigádot tartott a község önkormányzata.

Foto: Nagy Erika

 

Foto: Nagy Erika

 

Foto: Nagy Erika

 

Nyékvárkonyban is szerveztek hulladékszedési akciót.

Foto: Nyékvárkony nagyközség FB-oldala

 

Sárosfán „TISZTA SÁROSFÁÉRT“ közösségi falutisztító akciót rendezett Sárosfa Község Önkormányzata.

Foto: Sárosfa község FB-oldala

 

Foto: Sárosfa község FB-oldala

 

Laky Erzsébet

Előzmények forrása: fna.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.