Nyitókép: Körkép.sk

 

Bár az elmúlt napok csapadékai kicsit enyhítették a problémát, a tünetek továbbra is szemmel láthatóak.

 Szenved a természet a hatalmas hőségtől, komoly szárazsággal  küzdenek a gazdák.  Egyre nehezebb a dolguk, mert fulladoznak a növények.
Országszerte és itt, a Csallóközben is egyre nagyobb hőség tombol. És ez már hosszú ideje tart. Az emberek többsége, főleg a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdák viselik egyre nehezebben ezt az állapotot. Szenvednek a hőségtől a mezőgazdasági növények is, nehezen viselik a tikkasztó meleget. Az elmúlt hetekben több nap is hőségriadót rendeltek el az országban, például ma és holnap is.

 

Kiszáradás fenyegeti a kukoricát, a burgonyát, a dinnyét és minden terményt, nem beszélve a gyümölcsfákról, a virágokról,. A kertekben is alig győznek öntözni az emberek. Árnyékos hely szinte alig van. A hőmérő higanyszála naponta harminc Celsius-fok fölé emelkedik. A gazdák nehezen bírják a mezőgazdasági munkát, de még rosszabbul tűrik, ha látják, hogy szenvednek a növényeik, a gyümölcsfáik is.

 

„Siralmas a helyzet.”
– panaszkodott M.Á. felső-csallóközi gazda a Körképnek.

 

 hirdetes_300x300  
„A szárazság okozza a legnagyobb gondot. Kisülnek a kukoricák. Csallóközben most jól jöttek volna a öntözőrendszeres berendezések, amelyeket az illetékesek hagytak tönkretenni. De a kormánytól se nagyon várhatunk segítséget”

 

– tette hozzá.

 

 

A szárazság negatív hatásaival a földekre ellátogatva mi is szembesültünk. Ezt tapasztaltuk úgy a Csallóköz alsó részén, mind a felsőn is.

 

„Sajnos az a gond, hogy hiába várjuk az esőt, az áztató csapadékot. Az öntözés azért nem olyan.”

 

– jelentette ki az egyik ekecsi gazda.

 

 

A gazdáknak tehát ebben az időszakban ha lehet, még nehezebb dolguk van. Bízunk abban, hogy az elmúlt két nap csapadékos időjárása nem volt egyedi, újabb eső érkezik a Csallóközbe és felüdül a természet.
Laky Erzsébet (fotó és szöveg)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.