Nyitókép: ng.24.hu

 

A víz a földi élet alapja, az ókori kultúrák a nagy folyóvölgyekben alakultak ki, ahol az árterek kiválóan alkalmasak voltak mezőgazdasági termelésre. Nem volt ez másként Magyarország területén sem, egy ideig…- írja a National Geographic.

 

Takáts Sándor (1860–1932) művelődéstörténész a Rajzok a török világból című művében így ír Magyarország vízzel borított területeiről:

 

Szigetköz. Kép: ng.24.hu

 

 hirdetes_810x300  

„Ismeretes dolog, hogy Magyarország java részét a XVI. században még mocsarak és vizenyős helyek borították… Kisebb-nagyobb folyóvizeink kényük-kedvük szerint száguldhattak síkságainkon. Aztán a szegény ember kedvére csíkászhatott és halászhatott. Vadmézet is gyűjthetett a nádasokban. Konyháján felhasználta csenkesz bozót termését, a sulymot és a fióknádat. Sást, füvet, nádat kedvére vághatott háza födésére, s nyáron buja füvet is kaszálhatott lábas jószágának. Mindez értenünk engedi, miért ragaszkodott a föld népe oly nagyon az álló vizekhez s miért kellett ellene fegyveres erőt alkalmazni a vizek lecsapolása alkalmával”.

 

Merthogy a gazdaság fejlődése, a népesség gyarapodása egyre több mezőgazdasági terméket igényelt, és a vízmentes területek kevésnek bizonyultak a termelésre. A 19. századtól egyre több árterületet csapoltak le, és vontak mezőgazdasági művelés alá, a folyókat pedig szabályozott mederbe terelték.

 

Nagy kócsag a Szigetközben. Kép: ng.24.hu

 

Az évek során azonban Magyarország elveszítette vizesélőhelyeinek nagy részét: „Magyarországon a vízrendezések előtti állapothoz képest a vizesélőhelyek 97 százaléka eltűnt, illetve az ország területére vetített ártér közel 25 százalékos aránya napjainkra kevesebb mint 2 százalékra zsugorodott” – jelzi a bekövetkezett változásokat Kajner Péter, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője. Így mára az ártéri puha- és keményfa ligeterdők igencsak veszélyeztetett társulásokká váltak.

 

A folyószabályozásokkal a cél az ár- és belvizek gyors elvezetése volt, ám manapság, az egyre szárazabbá váló időjárás miatt a mezőgazdasági területek szempontjából is érdemes a vizek megtartásra törekedni.

 

A legnagyobb károk a Duna hullámterében vannak, ahol az elmúlt harminc évben elmaradtak az ártéri ligeterők fennmaradásához nélkülözhetetlen nagyvízi elöntések. A Duna menti parti sávban jelentősen csökkent a talajvíz szintje, a terület szárazodik. A kárenyhítést célzó vízpótlás ellenére – különösen a Natura 2000 védettség alá eső hullámtéren – a szigetközi különleges élővilág veszélyben van.

 

Szitakötők a Szigetközben. Kép: ng.24.hu

 

A Tisza és a Bodrog által határolt vidéket a tavaszi áradáskor a folyók szinte tengerré változtatják. Az ár levonulása után kialakult csatornák, mocsárrétek gazdag élővilágnak adnak otthont.

 

Bodrogzuz. Kép: ng.24.hu

 

Magyarországon a megmaradt kevés ártéri erdőségből, a Szigetköz mellett, különleges vizes élőhely az Aggteleki  Nemzeti Park területén található Bodrogzug. A háborítatlan terület fokozott jelentőségű vízimadár-élőhelyként 1989-től szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes területek, a Ramsari Egyezmény listáján.

 

Bodrogzuz. Kép: ng.24.hu

 

A vándorlási időszakban több mint 20 ezer madár fordul meg itt. A tavaszi áradások miatt a nyár közepéig járhatatlan ártér zavartalan fészkelést biztosít az itt élő madaraknak.

 

A Bodrogzug lassú folyású vízi útjai biztonságos lehetőséget kínálnak kenutúrákra. Ezekre az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága adja ki az engedélyeket, de érdemes a szakembereik által vezetett túrákon részt venni, ahol a vadvilágot legkevésbé zavarva fedezhetjük föl a különleges természeti helyszíneket.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.