Nyitókép: Pixabay/”rusterche” felvétele

 

A Fertő-tavat fenyegető kiszáradás veszélyére hívták fel a figyelmet a tó ausztriai szakaszán csaknem százhuszan. Az akció a „Lakemania – SOS Neusiedler See” nevet kapta – ez volt az első ilyen kezdeményezés.

 

„A környezetünk védelme úgy gondolom, a társadalom minden részét érinti. Nem az a kérdés, hogy sportolok-e vagy sem, hanem az, hogy teszek-e valamit, vagy ülök otthon és várom, hogy a többiek tegyenek valamit értem. Most kell cselekednünk.”

 

– mondta az esemény egyik társalapítója, Michael Oberhauser.

 

„A kiszáradás tényleg elkezdődött. Szemmel látható, mi történik a tóval, a víz visszahúzódik, és talán néhány év múlva már nem lesz a mederben annyi. Nem lehet vitorlázni, csak evezni, és ez nagy probléma. Ez most látható és érzékelhető.”

 

– hangsúlyozta Tobias Monte, a másik társalapító.

 hirdetes_300x300  

 

A Fertő-tó 2001 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A tó kiszáradásával nemcsak egy természeti kincs tűnhet el, hanem az őrvidékiek/burgenlandiak identitásának, mindennapjainak, kultúrájának része is.

 

Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete. Létrejötte óta legalább százszor teljesen kiszáradt már, legutóbb 1866-ban. 1949-ben részlegesen tűnt el a víz néhány hétre, a meder északi részéből.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.