Nyitókép: regiontatry.sk

 

Kilenc nap alatt kilenc ember vesztette életét túrázás és hegymászás közben a Tátrában október 15-ig. A hegység lengyel és szlovák oldalán egyaránt történtek halálos balesetek.

 

„A hegyek erejét, nehézségét nem csak a hét–nyolcezer méteres csúcsok megmászásával ismerhetjük meg” – hívja fel a figyelmet a tragédiákat követően egy tapasztalt tárai mászó a Magas-Tátra.info portálon, hozzátéve, hogy számos baleset megelőzhető lenne, ha az emberek komolyan vennék az időjárásra vonatkozó előrejelzéseket, valamint felmérnék a saját képességeik korlátait. A szakértő tapasztalata szerint sokan eleve hiányos öltözékben és felszereléssel vágnak neki a hegyi útnak, ami fokozott veszélyt jelent.

 

„A hegyek erejét, nehézségét nem csak a hét–nyolcezer méteres csúcsok megmászásával ismerhetjük meg. … Vannak esetek, amikor a tapasztalat sem elég, az ösvényeken nincs hiány »felelőtlen őrültekből«, és ez valószínűleg a jövőben is így lesz. Fiatalok, idősek, férfiak, nők – nem számít”

 

 hirdetes_300x300  

– olvasható a figyelemfelhívó levélben.

 

A gyakorlott mászó hangsúlyozza, hogy a hegymászó és túrázó tapasztalat nem ment fel senkit az alól, hogy figyelembe vegye az időjárási körülményeket.

 

„A TOPR és azok az emberek, akik kapcsolatban vannak a hegyekkel, nem ezért adnak rendszeres tájékoztatást és figyelmeztetnek a helyszínen. Napjaink fejlett technológiai eszközei nem azért segítenek elemezni az aktuális időjárási viszonyokat, a szél erősségét, a hegyek nehézségeit egy adott területen, hogy ezeket aztán teljesen figyelmen kívül hagyjuk”

 

– mutatott rá.

 

A szakértő azt is felidézte, hogy saját útjai során is számtalanszor kellett visszafordítani túrázókat, mert hiányos öltözékben és felszereléssel haladtak a csúcs felé. „Csúszásgátló, hágóvas, jégcsákány stb. nélkül, és akkor még szó sem volt észérvekről vagy tapasztalatról”  – hangsúlyozta.

 

„Vegyük komolyan a hegyekben uralkodó körülményekről szóló információkat”

 

– tette hozzá.

 

Mint az olvasói levél fogalmazott, a balesetekkel kapcsolatban rengeteg negatív hozzászólás és számtalan vádaskodás olvasható a közösségi médiában. Sok a „szakértői bölcsesség”, ahogyan az valószínűleg beleivódott a lengyel és a magyar mentalitásba, azonban „senki sem adhatja vissza az áldozatok életét, senki sem enyhítheti a szeretteik fájdalmát. Legyen ez lecke mindannyiunk számára alázatból, és egy alkalmas pillanat az elmélkedésre” – írta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.