Nyitókép: Blend Images LLC

 

Az elkövetkező napokban a két legfényesebb bolygó, a Vénusz és a Jupiter fokozatos együttállása lesz látható Földről. A kozmikus jelenség szabad szemmel is megfigyelhető. Csúcspontja szerdán (március 1.) és csütörtökön (március 2.) napnyugta után lesz – tájékoztatott Katarína Gáliková, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szóvivője.

 

A bolygók közeledése rendszeresen megtörténik, mert pályájuk közel fekszik a Föld Nap körüli pályájának síkjához. A Vénusz és a Jupiter együttállása átlagosan 13 havonta egyszer történik – mondta Gáliková. Idén mindkét bolygó az esti szürkületben lesz látható február végén és március elején.

 

„A fényesebb Vénusz kevesebb mint egy szögfokkal lesz északabbra a Jupitertől. Úgy tűnik majd, mintha összeérnének az égen”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Ján Svoreň, a SAV Csillagászati ​​Intézetének munkatársa.

 

Hozzátette, hogy a megfigyelők egy kis távcső használatával a Jupiter közelében négy fényes pontot fognak látni egy egyenes vonalban, a legnagyobb holdjait.

 

Megfelelő feltételek teljesülése esetén egy év alatt akár háromszor is megtörténhet a Jupiter és a Vénusz együttállása.

 

„Előfordulhat olyankor, amikor a Vénusz közel van a Föld és a Nap közötti helyzethez, ilyenkor látszólagos hurkot csinál az égen, és ha akkor a Jupiter is közel van, akkor a hármas együttállás négy perc alatt megtörténhet. A legközelebbinek 2036 tavaszán és nyarán kell megtörténnie”

 

– magyarázta a csillagász.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.