Nyitókép: National Geographic

 

A megállapodást kilenc ország és az EU képviselői írták alá.

 

A történelmi megállapodással a felek abban egyeztek meg, hogy legalább 16 éven át nem folytatnak kereskedelmi halászatot a Jeges-tenger középső részén. A döntéssel a helyi ökoszisztémát akarják megóvni.

 

 hirdetes_300x300  

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának közleménye szerint ez az első olyan többoldalú megállapodás, amely jogilag kötelező erejű, és elővigyázatos megközelítést alkalmaz egy olyan terület halászattól való védelmében, ahol még meg sem kezdődött a kereskedelmi halászat.

 

A szerződés 2,8 millió négyzetkilométernyi területet érint. A régió nagy részét korábban jég takarta, a klímaváltozás miatt a jég olvad, a hajók pedig képesek megközelíteni a korábban nehezen járható területet.

 

Mivel félő, hogy a halásztársaságok idővel kihasználják a lehetőséget, az érintett régión osztozó országok – Kanada, Egyesült Államok, Oroszország, Dánia (Grönland és a Feröer-szigetek) és Norvégia – öt évvel ezelőtt tárgyalásokba kezdtek, hogy megvédjék a térséget. 2015-ben Kína, Izland, Japán, Dél-Korea és az Európai Unió is csatlakozott.

 

2018. október elején megszületetett megállapodással egyrészt 5 éves esetleges meghosszabbítással 16 évre betiltják a területen a kereskedelmi halászatot, emellett pedig tudományos projektbe is kezdenek, hogy jobban feltérképezzék a Jeges-tenger középső részét.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!