Nyitókép: scitechdaily.com

 

Azok, akik szeretik megfigyelni a Holdat, két lenyűgöző élményre számíthatnak augusztusban, mégpedig két telihold formájában. A Hold már kedden, majd augusztus 31-én is ebben a fázisban lesz. Utóbbi esetében egy olyan jelenségről lesz szó, amely ún. Kék Holdként ismert.

 

A Vereinigung der Sternfreunde (Csillagbarátok Társasága) német amatőr csillagászcsoport szerint mindkét telihold nagyjából egyforma méretű lesz. A jelenség annak köszönhető, hogy augusztus 31 napos, míg a holdciklus 29,5 napig tart.

 

Augusztus 1-jén a Hold 20 óra 32 perckor lesz a legközelebb a Földhöz. Ezzel összefüggésben azonban a DPA felhívja a figyelmet arra, hogy Közép-Európában ez 21:34-re jön ki. Augusztus végén 03:36-kor, azaz napnyugta után pár órával lesz telihold.

 hirdetes_810x300  

 

Két telihold egy naptári hónapban nagyon ritka jelenség, míg a másodikat az angolszász országokban Kék Holdnak (Blue Moon) hívják. Annyira ritka jelenségről van szó, hogy angolul a „once in a blue moon” szólásmondásban fordul elő, ami lefordítva „egyszer egy szent időben”-t jelent. Legközelebb csak 2026. május 31-én lesz újra látható.

 

Nem világos, hogy a kék szó miért szerepel a kifejezésben. Maga a Hold soha nem kék. Kékes árnyalatot csak akkor kap, ha a nagy kiterjedésű erdőtüzek kibocsátása a légkörbe kerül, vagy vulkánkitörés következik be.

 

A múltban a holdfázisok nagy jelentőséggel bírtak a mezőgazdaságban. Egy év alatt három telihold volt, amelyeket az első, második és az utolsó szavakkal jelöltek. A szinódus (29,5 nap) és a naptári hónap különbsége miatt előfordult, hogy egy évszakban négy telihold volt, a harmadikat pedig Kék Holdnak hívták.

 

Mindkét augusztusi teliholdkor a Föld és a Hold távolsága körülbelül 357 000 kilométer lesz. A Hold átlagos távolsága a Földtől 380 000 kilométer.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.