Nyitókép: National Geographic

 

Sok billió szál cigarettát adnak el évente a világban, de a csikkeknek csupán egyharmada kerül a kukákba, a többi az utca kövezetére hull, és onnan folyókba, majd tengerekbe kerül.

 

A csikkből kiázó nikotin és kátrány pedig súlyosan szennyezi a környezetet, azzal a plasztikkal egyetemben, amelyből a cigaretta szűrője készül. „Jóformán bele sem gondolunk, hol  dobáljuk el a csikkeket” – mutat rá a nationalgeographic.

 

 hirdetes_300x300  

A cigaretta szűrőjéből kijutó cellulóz-acetát az óceánokban mikroplasztikká bomlik le, de az is sokszor megesik, hogy darabkáit a tengeri állatok zsákmánynak nézik, és bekapják. „Azt hiszik, táplálékmorzsa úszik a víz tükrén.”

 

A 20. század első felében világszerte gyorsan nőtt a dohányosok száma, ugyanúgy, mint a tüdődaganatok és a dohányzással összefüggő más betegségek gyakorisága. Az 1950-es években feltalált füstszűrős cigaretta már kevesebb daganatkeltő anyagot enged a dohányos
szervezetébe, a rákhalálozási statisztikák mégsem akarnak javulni – viszont a filterrel még több lett a szennyező műanyag. A tengerek az új találmány, az e-cigaretta növekvő népszerűségét is megszenvedik.

 

Milliók és milliók váltottak elektromos cigarettára, és milliók járnak el vele ugyanúgy, mint a filteres csikkel: lazán eldobják.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!