Nyitókép: Shutterstock

 

A fákon lassan sárgulnak a levelek, de továbbra is vidáman zümmögnek az ázsiai lódarazsak, október elején még csíptek a tigrisszúnyogok, a kerteket, otthonokat pedig ellepték a poloskák. A rovarokat annyira megzavarja a klímaváltozás, hogy még az ősz közepén is szaporodnak – írja az AFP.

 

Más fajokhoz hasonlóan a rovarok életciklusát is a természeti feltételek alakulása határozza meg. A magasabb hőmérséklet, az elégtelen vagy túlzott páratartalom, valamint a későbbi vagy korábbi világosság zavaró lehet számukra. Ennek köszönhetően míg hagyományosan tevékeny időszakuk májustól szeptemberig tart, most november végéig kitolódik.

 

Ez a helyzet az ázsiai lódarazsakkal is. „Az éghajlat hatásai egyértelműen hatással vannak a kolóniák fennmaradására. Idén ősszel a meleg miatt az ázsiai lódarazsak tovább szaporodnak, mintha nyár lenne. A természetben így több az egyed és nagyobb a populáció” – mondta David Giron, a Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) kutatója és a Rovarbiológiai Kutatóintézet (IRBI) igazgatója.

 hirdetes_300x300  

 

Egy másik példa a tigrisszúnyog. Ennek a fekete, fehér csíkos kétszárnyú rovarnak kezdetben nehézségei voltak azzal, hogy alkalmazkodjon a kontinentális Franciaország éghajlatához, de a felmelegedéssel már gyakorlatilag az egész területet elárasztotta. Mára a teljes életciklusa alkalmazkodott a magas hőmérséklethez, amely a nyári szezonon kívül is váratlan magasságokba emelkedik.

 

Elméletileg ezek a szúnyogok „tojásként telelnek át, tehát ha a körülmények ősziesre változnak, a szúnyogok diapauza (nyugalmi állapotú) tojásokat termelnek, amelyek készen állnak az áttelelésre” – magyarázza Giron.

 

De „amíg a körülmények kedvezőek, a szúnyogok általában anélkül szaporodnak, hogy felkészülnének a télre. Így újabb generációt hoznak a világra, és ezért vannak olyan populációink, amelyek tovább élnek” – teszi hozzá a tudós. Az ember számára ezeknek a szúnyogoknak a jelenléte nemcsak kellemetlen csípéseket jelent, hanem főként a Dengue-láz vagy a chikungunya vírus terjedésének kockázatát, amelyet ez az invazív faj hordoz.

 

Az elmúlt hetekben a kerteket és házakat ellepték az emberre ártalmatlan poloskák. Ez a viselkedés télen sokkal gyakoribb, amikor a poloskák meleget keresnek az emberi lakásokban. Gyakoribb előfordulásuk tehát nem a meleg őszhez kapcsolódik – magyarázza Giron.

 

„Valószínű azonban, hogy az idei nyáron tapasztalható sajátos időjárási viszonyok kedveztek a fajnak, ezért nagyon-nagyon nagy poloskapopulációkat látunk ősszel, amely nagyban hasonlít a nyári időjáráshoz” – teszi hozzá.

 

Ha a globális felmelegedés folytatódik, akkor egész évben több rovarra számíthatunk.

 

„Képzeljük el, hogy eltűnik a tél, és egész évben enyhe hőmérséklet uralkodik majd. Ennek két hatása is lehet… egész évben találkozhatunk olyan fajokkal, amelyeket eddig csak nyáron láthattunk. Ez vonatkozhat például bizonyos szúnyogfajtákra” – mondta Giron.

 

Emellett azonban „vannak olyan rovarfajok, amelyeknek szükségük van arra, hogy átteleljenek. Például egyes lepkéknél szükség van a diapauzára, így ha nincs tél, és nincsenek meg a feltételek a hibernáláshoz, akkor tavasszal nem jelenik meg az új nemzedék. Ennek katasztrofális következményei lehetnek ezekre a rovarokra nézve” – tette hozzá Giron.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!