Nyitókép: pixabay

 

Úgy tűnik, az ázsiai elefántok hozzánk hasonlóan temetési szertartásokat végeznek.

 

A szakértők régóta tudják, hogy az elefántok igen intelligens, társas, együttműködő állatok, egy friss tanulmány pedig tovább árnyalja a róluk kialakított képet. A publikáció alapján az ázsiai elefántok hangosan gyászolják, illetve eltemetik elpusztult borjaikat – írja a National Geographic. A viselkedés az emberi temetési szertartásokra emlékeztette a kutatókat.

 

A csapat 2022 és 2023 között öt borjú sírját azonosította az észak-indiai Bengália régiójában. A tetemet a csorda tagjai minden esetben a törzsénél vagy a lábainál ragadták meg, majd lábakkal felfelé, rendellenes pozícióban a földbe temették. Egy esetben a csorda hangosan bőgött és trombitált az eltemetett borjú körül. Hasonló „szertartás” csak fiatal példányoknál figyelhető meg, a nagyobb állatok valószínűleg túl nehezek a temetéshez.

 hirdetes_300x300  

 

A szerzők, Parvín Kaszvan és Akasdíp Roj elmondták, hogy kutatásuk során nem találtak közvetlen emberi beavatkozásra utaló jeleket az öt borjú halálának egyikében sem. Az egyedek három hónapos és egyéves koruk között hullottak el többszörös szervi elégtelenségben, a tetemüket borító talajon 15-20 elefánt nyomát figyelték meg.

 

Az állatok a borjakat teaültetvények öntözőcsatornáiban temették el, több száz méterre a legközelebbi emberi településektől. Hasonló viselkedést eddig csak afrikai elefántoknál dokumentáltak, igaz, a jelenséget akkor nem vizsgálták részletesen.

 

Mind az afrikai, mind az ázsiai vadon élő elefántokról ismert, hogy a bomlás különböző stádiumaiban lévő tetemeket felkeresik, de a szakértők a most megfigyelt csordáknál eltérő viselkedést fedeztek fel. A csordák mindegyik esetben a temetés után 40 perccel elhagyták a helyszínt, és később elkerülték az érintett területet.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!