Nyitókép: Alexas Fotos via Pixabay

 

Az enyhe időnek köszönhetően már jócskán ébredezik a természet, egyre több gyümölcs- és díszfa borul virágba, a sünök azonban még téli álmukat töltik. Emiatt szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy bár mi már elkezdtük a tavaszi munkálatokat a kertben, nagyon vigyázzuk rájuk, hiszen egy óvatlanul végzett kerti rendezés könnyedén vezethez nagy bajhoz,  akár teljes süncsaládok pusztulásához is – írja az időkép.hu.

 

Az éjszakai életmódot folytató, védett sün előszeretettel választja nappali búvóhelyül, illetve téli álomra a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat – hívja fel figyelmünket a Magyar Madártani Egyesület.

 

Ha gallyrakással, lombkupacal kell dolgoznunk, lehetőleg ne vasvillával essünk neki a rakásnak, hanem mondjuk egy hosszabb, erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. A levélhalmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontsuk el, ugyanis az összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatokat.Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat! Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket (vagy telelő sünt) találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelgetni őket, hanem pakoljuk vissza őket, majd hagyjuk a nőstényre a további teendőket.

 hirdetes_300x300  

 

Időkép.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.