Szovjet ügynökök Mao ürülékét túrták, hogy többet tudjanak meg róla - Körkép.sk
Történelem

Szovjet ügynökök Mao ürülékét túrták, hogy többet tudjanak meg róla

Egy titkos küldetés, amely körül a szó szoros értelmében nem volt tanácsos szaglászni: a sztálini Szovjetunióban titkosügynökök az országba látogató külföldi méltóságok, köztük a baráti Kínai Népköztársaság első embere, Mao Ce-tung ürülékében vájkálva próbáltak meg többet megtudni róluk pszichológiai kórképükhöz egy volt ügynök szerint.

 

Mao Ce-tung 1949 telén utazott Moszkvába, ahol nemcsak az ő, hanem beleinek mozgását is nyomon követték a helyi titkosszolgák. A kommunista Kína vezérének tíznapos látogatása előtt különleges vécéket állítottak üzembe, amelyek segítségével a politikus székletét titkos dobozok, és nem a csatornák nyelték el – írta pénteken a The Daily Telegraph című brit lap orosz forrásokra hivatozva.

 

Mao Ce-tung
Mao Ce-tunk. Kép: telegraph.co.uk

 

Mao ürülékét aztán kicsempészték elemzésre – állítja Igor Atamanyenko egykori szovjet ügynök. “Akkoriban nem voltak olyan lehallgató készülékek, mint ma, ezért a specialistáink a leghóbortosabb ötletekkel álltak elő arra vonatkozóan, hogy miként gyűjtsenek információkat” – magyarázta.

 

Arra a kérdésre, hogy a szovjet tudósok mit is reméltek megtudni Mao Ce-tung és más külföldi vezetők székletéből, Atamanyenko a BBC-nek azt válaszolta: “Például azt, hogy ha valakinek a mintájában magas volt a triptofán szintje, az annak a jele volt, hogy az illető nyugodt és megközelíthető”. Ez az aminosav hozzájárul a jó kedélyállapothoz. “A káliumhiány az ürülékben viszont arra utalt, hogy a személy, akitől a minta származott, ideges természet és álmatlanságban szenved” – sorolta a volt ügynök.

 

Mao Ce-tung2
Mao Ce-tung. Kép: BBC.com

 

Igor Atamanyenko szerint a különleges laboratóriumot maga Lavrentyij Berija, 1938 és 1953 között a szovjet titkosszolgálat vezetője felügyelte.

 

Úgy tűnik, Sztálin utódja, Nyikita Hruscsov nem osztotta elődje lelkesedését a kémkedés e fajtája iránt, amelyet a Komszomolszkaja Pravda című orosz újság szerint hatalomra kerülése után nem sokkal lehúztak a vécén.

 

Sztálin
Sztálin. Kép: telegraph.co.uk

 

MTI

 

Nyitókép: bbc.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket