1911. május 31-én vízre bocsájtják a kor legnagyobb utasszállító luxusgőzösét, melyet rekeszes hajótörzse miatt elsüllyeszthetetlennek gondolták.

 

 

 

A Titanicot negyed egykor tették vízre, és tíz hónapig tartott, míg teljesen felszerelték. 1912. április 2-án indult el próbaútjára, a célállomás Southampton volt. A próbaút során rutinműveleteket hajtottak végre rajta: mekkora ívben képes megfordulni, mekkora sebességgel képes haladni, és a legfontosabb, milyen gyorsan képes megállni. Április 10-én 12 órakor innen indult el Cherbourg-Octeville-be.

 hirdetes_300x300  

 

 

 

Az óceánjáró útban Southamptonból New Yorkba 2200 utassal a fedélzetén 1912. április 14-én 23:40-kor Új-Fundland partjainál jéghegynek ütközött , és másnap 02:20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával kettétörve elsüllyedt. A baleset időpontjában minden idők legnagyobb utasszállító gőzhajója volt. A katasztrófában kb. 1503 ember vesztette életét; megfulladtak vagy kihűltek a jeges tengervízben, és 705-en megmenekültek, őket a Carpathia hajó vette fel. A mentőcsónakokban csak az utasok felének volt elegendő hely, bár 472 hely így is kihasználatlan maradt. A hajó roncsa ma két darabban, kb. 3800 méter mélyen fekszik az óceán fenekén.

 

 

 

polgarportal.hu/körkép.sk

Nyitókép: bbc.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!