Magyar volt, zseni volt. Robert Capa magyar származású fotográfus 1913. október 22-én született Budapesten, Friedmann Endre néven. 1954-ben a LIFE magazin megbízásából Indokínába utazott, hogy tudósítson a francia gyarmati harcokról. Május 25-én délután 3 óra előtt 5 perccel aknára lépett, és meghalt.

 

 
„Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni”

 

– állítja Robert Capa, a 20. század egyik legjelentősebb fotóművésze, haditudósítója.

 

Robert Capa magyar származású fotográfus 1913. október 22-én született Budapesten, Friedmann Endre néven. 1954-ben a LIFE magazin megbízásából Indokínába utazott, hogy tudósítson a francia gyarmati harcokról. Május 25-én délután 3 óra előtt 5 perccel aknára lépett, és meghalt.

 

A 20. század egyik legjelentősebb fotósa élete során öt csatatéren fotózott (a spanyol polgárháborúban, a japánok kínai inváziójakor, a második világháború európai hadszínterein, az első arab-izraeli háborúban és Indokínában). A II. világháború folyamán Londonban, Észak-Afrikában, Olaszországban, a normandiai partraszállásnál az Omaha Beachen és Párizs felszabadításakor is ott volt és dokumentálta a háború eseményeit.

 

A „milicista halála” című képe meghozta számára a világsikert
capa2
A „milicista halála” című képe meghozta számára a világsikert. Kép: fb

 

 hirdetes_810x300  

 

A „milicista halála” című képe meghozta számára a világsikert. De azonnal vitákat is kiváltott. Capa azonos volt hivatásával, az élet-halál kalandot mint a „legnagyobb pesti vagány” csinálta végig. Japánban a „Magnum” ügynökség fotókiállítását rendezte, amikor Life magazin megbízta, „ha már úgyis a közelben van” tudósítson az indokínai háborúról.

 

1954 május 25-én a laoszi határvidéken a parancsnok figyelmeztetése ellenére letért a kijelölt ösvényről és egy akna a lába alatt felrobbant. A 20. század egyik legjelentősebb fotoművésze 40 és fél évesen Vietnamban hunyt el.

 

Nyitókép: facebook