Nyitókép: ctidoma.cz

 

Egy bronztárgyakkal teli 3000 éves kerámiaedényt találtak cseh archeológusok az Olomoucól 25  kilométerre délkeletre fekvő Přerovnál. Benne vésésekkel díszített körékszerek, gazdag kovácsolt díszítésű kapocsdarabok voltak  A késői bronzkorból származó bronztárgyak az elmúlt évtizedek legjelentősebb régészeti leletei az Olomouci kerületben, mi több, Zdeněk Schenk régész szerint egész morvaországi és csehországi viszonylatban. Szakértők a Komensky Múzeum laobratóriumában vetik vizsgálat alá a tárgyakat.

 

Archeologové objevili na poli keramickou nádobu s bronzovými ...
A megtalált bronzkincs. Kép: tyden.cz

 

A lelőhelyet Tomáš Melich fedezte fel az egyik přerov melletti mezőn. Azonnal riasztotta a régészeket, akik fémkeresővel lokalizálták a helyszínt, és mintegy 30 centiméterrel a föld alatt megtalálták a részben sérült kerámiaedényt. Széle, szála és fala az edénynek az elmúlt évszázadok mezőgazdasági tevékenysége miatt megsérült, tartalma, benne a bronzkincsekkel szétszóródtak a környéken.

 

 hirdetes_300x300  

Az edény tartalmát sérülésmentesen sikerült kiemelni és elszállítani a helyi Komenský Múzeum laboratóriumába.

 

A bronzkincsen a régészek szerint a késői középkorban kerültek a földbe, i.e. mintegy 1000 és 750 között. Szakértők szerint edénybe helyezésük és elásásuk kultikus célokat szolgálhatott, ami az akkori embereket jellemezte.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!