Nyitókép: Csehszlovák gyalogosok az 1938-as válság idejéből. (archiv VHÚ Praha)

 

Az első Csehszlovák Köztársaság (1918-1938/39) hadseregét a közép-európai térség legütőképesebb katonai erejeként tartották számon. Az egykori osztrák-magyar nehézipari – köztük haditechnikai – létesítmények döntő részeit megöröklő fiatal állam a kor legjobb páncélosait gyártotta, melyek a német Wehrmacht tankjaival (Pz. I és II.) is sikerrel vehették fel a versenyt. Teljes mozgósítás esetén a csehszlovák hadsereg mintegy 1,1 millió katonát számlált.

 

Mindamellett a soknemzetiségű állam a kezdetektől halálos csapdában ült. A mintegy 15 millió lakos egyharmada a nemzetiségek valamelyikéhez tartozott. Az 1930-as népszámlálás mutatói szerint a 3,2 millió német mellett 700 ezer magyar és 550 ezer ruszin élt az ország területén, ami elmérgesítette az amúgy sem felhőtlen viszonyt a szomszédos államok többségével.

 

A Német Birodalom mellett a Trianonban megcsonkított Magyar Királyság és Lengyelország is területi követelésekkel állt elő, így egy háborús veszély a mindennapok részévé vált. Habár Prága a németeket tekintette a fő ellenfélnek, Magyarország ellen is kész tervek lapultak a katonai vezetés fiókjaiban: háború esetén a csehszlovák hadsereg betört volna Magyarországra, hogy a Honvédség egységeit a Budapest-Hatvan vonalon csatára kényszerítse.

 hirdetes_300x300  

 

A 30-as évektől kezdve felerősödtek azok a törekvések, hogy az állam védelmi képességeit színes képes kiadványokkal és modern grafikákkal szemléltessék. A bakák hétköznapjait és a katonaéletet bemutató füzetek és brosúrák elárasztották az országot. Alább látható a Védelmi Minisztérium egyik 1937-es kiadványa.

 

Figyelem: A füzet rövidítve, de változatlanul kerül bemutatásra. Annak nyelvezetéért és tartalmáért az író nem felel.

 

A „Nemzetvédelmi Minisztérium” propagandakiadványa (1937)

 

A kemény munka – a siker alapja

 

Katonáink – A hadsereg minden tagjának megvan a maga pontos rendeltetése. A kiképzés eredményétől függően a nagyon jól teljesítő egyéneket előléptetik. A hadsereg tagjait továbbá a következőképp osztjuk fel:

 

Alapszolgálatosok (sorkötelesek) – tehát azok, akiknek nem hivatása a katonai szolgálat (a szolgálat végére sokuk eléri a zászlós rangot)

Hivatásosok – mint például tisztek, törzsőrmesterek és hosszú ideje szolgálatot teljesítő altisztek (a legmagasabb, hadseregünkben elérhető katonai rang a tábornok)

 

A legénység kiképzésére az altiszti iskolák szolgálnak. Azok a sorkötelesek, akik középiskolai tanulmánnyal rendelkeznek, tartalékos tiszti iskolába; a leendő hivatásos tisztek ellenben a katonai akadémiára mennek. A tartalékos tisztek akár a törzsszázadosi rangot is elérhetik. […]

 

Jó katona akarsz lenni? – Akkor törődj az egészségeddel

 

A reggeli torna megedzi a katona testét, felkészíti minden erőfeszítésre, vele gazdaggá válik a szolgálat. A parancsszóra a katonák felsorakoznak és vidám arccal tornázni kezdenek a reggeli hideg levegőben. A vér hamarosan keringeni kezd, az izmok megnyúlnak és a testnevelés katonai indulók játékos begyakorlásával végződik.

 

forrás: MNO č.j. 20340 Press. 2. odd. 1937, sbírka Karla Straky

 

De még a tornagyakorlatok megkezdése előtt egy fontos teendője van a katonának – a fogmosás. Minden egyes katona kötelessége naponta megtisztítania a fogakat egy kefével és jófajta pasztával – rendszerint Thymolimmal. Ez nagyon fontos az egészség szempontjából, hiszen így védi fogait a romlástól, valamint egészségesen és fehéren tartja őket.

 

Ha egy katonával találkozunk, aki szép fogaival felénk mosolyog, emlékezzünk a reggeli testmozgásra, a fogmosásra és kövessük példáját: tisztítsuk mi is fogainkat rendszeresen minden reggel és este Thymolimmal!

 

A katonai szolgálat az élet iskolája

 

A katonai köszöntés nemcsak a fegyelem és a tisztelet megnyilvánulása a magasabb rangú személlyel szemben, hanem büszke és örömteli elismerése annak, hogy egy nagy családhoz, a mi hadseregünkhöz tartozunk. A sereg legértékesebb szimbóluma a zászló vagy a lobogó. Feltűnt, hogy maga a köztársaság elnöke, mint a csehszlovák védelmi erők vezére is tiszteleg a zászló előtt? Tisztelegjünk mi is előtte, ha meglátjuk!

 

MNO č.j. 20340 Press. 2. odd. 1937, sbírka Karla Straky

 

A puskával való gyakorlatozás célja, ahogy ez a képeken is látható, a fegyver teljeskörű megismerése, méghozzá olyannyira, hogy az a harcban megbízható és hű szövetséges legyen.

 

„Esküszünk!” – az ünnepélyes eskütétellel a bevonulók minden évben október 28-án kifejezik hűségüket a köztársasághoz és annak vezetőihez. […]

 

Hadseregünk a büszkeségünk

 

A gyalogságnak a puskán kívül más fegyverei is vannak, amelyeket a képeken láthatunk. Gránátdobásban és a könnyű gépfegyver kezelésében minden egyes katona kiképzést kap. A többi fegyver kezeléséhez a katonák speciális kiképzést igényelnek. A gránátdobás mozdulatai olyan módon vannak kiszámolva, hogy a gránát a lehető legtávolabbra repüljön.

 

MNO č.j. 20340 Press. 2. odd. 1937, sbírka Karla Straky

 

A mérges harci gázok elleni védelem részeként minden egyes katona fel van szerelve gázálarccal, amelyet úgy kell az arcára illesztenie, hogy az szorosan illeszkedjen és ne engedje a gáz bejutását a légzőrendszerbe és a szemekbe. Hasonló álarcokat kapnak a lovak és kutyák is.

 

Csak az egészséges, erős nemzet képes a védelemre

 

Terepen a haderő nem ismer akadályt. Az akadályok eltávolítását utászok végzik, akik, mint látható, nagyon gyorsan hidat építenek kis hajókon (pontonok), miközben a biztosító járőr átúsztatja a lovakat a folyón. A seregtestek közötti és nagy távolságra való kommunikációt a legújabb találmányok sokasága biztosítja.

 

MNO č.j. 20340 Press. 2. odd. 1937, sbírka Karla Straky

 

A tábori konyhák és pékségek, melyeket főleg az ellenséges légitevékenység ellen kell védeni, az egész csapat folyamatos ellátásáról gondoskodnak. […]

 

A tábori kórházakat és kötözőhelyeket egy vörös kereszt védi, amelyet a nemzetközi egyezmények szerint nem szabad lőni vagy bombázni.

 

MNO č.j. 20340 Press. 2. odd. 1937/ Mobilisace 1938 – a „Živé historie” sorozatból.

 

Fordította: Orbán Gábor, MA

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.