Nyitókép: HBO

 

99 éves korában elhunyt Edward Shames nyugalmazott ezredes, a híres amerikai 101. légiszállítású hadosztály 506. ejtőernyős ezredének utolsó még élő tagja, aki az „Easy század”-ban szolgált. Az alakulat második világháborús szereplését örökítette meg a HBO műholdas televíziós csatorna 2001-es minisorozata, a Band of Brothers (Az Elit Alakulat).

 

Joseph May (balra) Edward Shamesként, a HBO minisorozatában. (Band of Brothers/Screenshot)

 

A Hollomon-Brown Funeral Home & Crematory temetkezési vállalat által közzétett gyászjelentés szerint Shames otthonában, családja körében hunyt el a virginiai Norfolkban, 2021. december 3-án. A temetkezési vállalat az elhunyt második világháborús eredményeit méltatva kiemelte: Shames többek között a normandiai partraszállás, a Pegasus és Market Garden hadműveletek, valamint az ardenneki ütközet során is kitüntette magát.

 

„Ed makacs, egyben igen szókimondó katona hírében állt, aki a legmagasabb elvárásokat követelte meg önmagától és katonatársaitól. Nemcsak emberei tiszteletét, hanem a parancsnokság elismerését is kiérdemelte (…), amiért 1944. június 13-án alhadnagyi rangot kapott.

 

 hirdetes_300x300  

Shames 1942 augusztusában önként jelentkezett az Egyesült Államok hadseregének újonnan megalakult ejtőernyős alakulatába, és a Georgia állambeli Camp Toccoában kapott kemény kiképzés után közkatonaként szolgált. Angliába érkezve őrmesterré léptették elő.

 

1945-ben elsőként lépett a dachaui koncentrációs tábor területére, majd amikor a náci Németország kapitulált, egységével a Sasfészekben állomásozott, ahol ellopott egy üveg konyakot Hitler gyűjteményéből.

 

Mark Goldman / Icon Sportswire / CORBIS / Getty Images

 

A háború után a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél (NSA), mint a közel-keleti ügyek szakértője dolgozott. Az amerikai hadsereg tartalékos hadosztályánál is szolgált, ahonnan az ezredesi rang megszerzése után nyugdíjba vonult.

 

Shamest a HBO „Az Elit Alakulat” című, sokszorosan díjazott minisorozatában Joseph May színész alakította. Ő volt az Easy század utolsó, még élő tagja.

 

Warhistoryonline

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.