Nyitókép: Barabás Miklós festménye (részlet)

 

Ma 204 éve, 1818. január 30-án született Görgei Artúr, a forradalom és szabadságharc kivételesen tehetséges tábornoka, a honvédsereg utolsó főparancsnoka. A neves évfordulón a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Németh Szilárd a Fiumei úti sírkertben tisztelgett a hadvezér emléke előtt.

 

Görgei Artúr katonai pályája a forradalom és szabadságharc alatt meredeken ívelt felfelé. 1848 júniusában századosként kezdte a szolgálatot, ám a szeptemberi pákozdi, majd az októberi ozorai csaták sikere után már tábornokká léptették elő, és a továbbiakban kulcsszerepet szántak neki a hadműveletekben.

 

Bár Kossuth Lajossal konfliktusba keveredett, mindvégig a szabadságharc céljaihoz hű és lojális katona maradt. 1849-ben már ő volt a honvédsereg fővezére, aki nélkülözhetetlen szerepet játszott a tavaszi hadjárat sikereiben és Buda visszavételében.

 hirdetes_300x300  

 

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a szabadságharc elbukott, Kossuth lemondott tisztségeiről és Görgeit ruházta fel teljhatalommal, így végül rá hárult a gyászos feladat, hogy augusztus 13-án, Világosnál letegye a fegyvert. Mivel a cári csapatoknak adta meg magát, elkerülte az aradi mártírok sorsát, ám további életét és megítélését éppen ez határozta meg.

 

Kossuth az emigrációban írt levelében Görgeit teljesen igazságtalanul árulással vádolta meg, a kiváló hadvezér így hamarosan a szabadságharc bukásának első számú bűnbakja lett. Mára elfogadottá vált az a vélemény, amely szerint Görgei fegyverletétele a nemzet szempontjából rossz, de elkerülhetetlen és szükségszerű cselekedet volt. A tábornok 98 évesen, 1916-ban hunyt el.

 

Honvedelem

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.