Nyitókép: Schmidt Mária Fb-oldala
Slachta Margit (1884–1974) szerzetes nővér, az első magyar női parlamenti képviselő előtt tiszteleg a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet február 9-én megnyílt időszaki kiállítása. A múzeum ezzel – egyedülálló módon – Magyarországon először rendez kiállítást Slachta Margit mindenki számára példamutató, kivételes erkölcsi tartásról tanúbizonyságot tevő életútjáról.

 

„Slachta Margit egész életében bátor volt. Tudta és számtalanszor megtapasztalta, mit jelent nyílt összeütközést vállalni kora hatalmasságaival, az általuk befolyásolt korszellemmel, de újra és újra megtette. Szembeszállt a nácikkal, az állig felfegyverzett nyilasokkal, a minden hatalmat magukhoz ragadó kommunistákkal, az ávós pribékekkel. Bátor volt, mert volt hite, hite volt, tehát szabad volt”
– fogalmazott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a kiállítás megnyitása kapcsán.
Az intézmény tárlatismertető anyagából megtudjatjuk, hogy a Kassán született Slachta Margit életének vezérfonala a krisztusi szeretet parancsának való engedelmeskedés volt, működése a kereszténység jegyében telt.
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember és álló emberek
Kép: Schmidt Mária Fb-oldala

 

Mint írják, a kiállítás középpontjában a konzervatív világnézetű Slachta Margit modernitása áll. Ízig-vérig modern, világlátott nő volt, aki éles szemmel felismerte korának legfeszítőbb kérdéseit, rámutatott társadalmának megoldatlan problémáira. Hazai és nemzetközi téren is megelőzte kortársait, igazi úttörő volt – nem pusztán, mint első női parlamenti képviselő, hanem többek között a nő- és családvédelem, vagy a szociális téren kifejtett tevékenysége révén is.

 

Slachta Margitban a 20. század egyik legmodernebb és legbátrabb alakját tiszteljük, aki arra tanított minket, hogy mi is legyünk bátrak és álljunk ki az igazunkért. Ideológiai következetessége, emberi tartása és karakánsága a 21. században is üzenetértékű.

 

„Mindaz, amit Slachta Margit képviselt, amit megtestesített, annyira időszerű ma, a 21. században is, hogy eszünkbe sem jut, mennyivel előzte meg a saját korát. Az a természetesség, amivel Slachta Margit több mint száz évvel ezelőtt nőként belépett a magyar és európai politikai közéletbe, ma, a 21. század első harmadában nélkülözi az újdonság varázsát”

 

– mutatott rá az időszaki kiállítás kapcsán tartott beszédében Schmidt Mária.

 

 hirdetes_300x300  
A kiállítással kapcsolatos további tudnivalók ITT olvashatók.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!