Ipoly
  • HUF: 391.99
  • USD: 1.03
  • 19 °C
  • 32 °C

Hirdetés (X)

Történelem

Ősi, föld alatti várost találtak Törökországban

A Mardini Múzeum igazgatója szerint nincs még egy ilyen város a világon.

Nyitókép: smithsonianmag.com

 

Egy hatalmas, föld alatti várost tártak fel Törökországban. Az időszámítás szerinti 2-3. században akár 70 ezer ember is élhetett a helyszínen, a kutatók úgy vélik, hogy a járatokat a rómaiak által üldözött keresztények alakították ki.

 

A lelőhelyet 2020-ban fedezték fel a mintegy 4 ezer éves, kulturális emlékeiről híres Midyat alatt, miközben emlékműveket újítottak fel. A munkások először egy barlangba vezető bejáratra bukkantak, azon keresztül pedig elérték az óriási komplexumot. A lelőhely a Matiate nevet kapta, ami asszírul a barlangok városát jelenti. Gani Tarkan, a Mardini Múzeum igazgatója szerint nincs még egy ilyen város a világon.

 

Workers in a tunnel with multiple entry points
A járatokat a rómaiak által üldözött keresztények alakították ki. Kép forrása: smithsonianmag.com

 

A szakértők úgy gondolják, hogy Matiatéban egészen a 6. századig éltek emberek, később pedig katakombákként és borkészítéshez használták a komplexumot. Eddig 49 kamrát találtak meg, a becslések alapján még csak a város 5 százalékát térképezhették fel. Különböző leletek is előkerültek, így állati és emberi csontok, érmék, illetve lámpák.

 

Workers in a cave with a Star of David carved above them
A Mardini Múzeum igazgatója szerint nincs még egy ilyen város a világon. Kép forrása: smithsonianmag.com

 

A régészek olyan termeket is találtak, melyeknek vallási funkciója lehetett. Tarkan szerint a 2. században a kereszténység nem volt elismert vallás, így azoknak, akik felvették a hitet, rejtőzködniük kellett a rómaiak elől. Később a perzsák is üldözték a közösségeket a térségben.

 

A kutatók szerint Matiate lehet a legnagyobb föld alatti város Törökországban, az ország területén ugyanakkor akadnak még rejtett települések. Ezek közül a legismertebb az időszámítás előtti 8-9. században épített Derinkuyu, amelyben 20 ezren élhettek.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket