Nyitókép: Facebook/Egri Vár

 

470 éve szabadult fel Eger vára az első (1552) török ostrom alól. A várban tartózkodó, alig 2000 fős védősereg egy 30.000 katonából álló oszmán seregnek állt ellen. Az ostrom 38 nap után október 17-én ért véget.

 

A dicsőséges győzelem emlékére immár 20 éve, ezen a napon tartják meg az Egri Vár Napját. A látogatókat ezúttal is számos programmal várják a szervezők: a Történelmi Hadi Akadémián többek között egy csatajáték keretében élhették át az 1552-es ostrom eseményeit, a Bakocsai István Kompánia táborában a 16. századra jellemző életmód egyes tevékenységeit próbálhatták ki, a Törökkertben pedig a Pattantyús Martalócok engedtek némi bepillantást az ellenség táborába.

 

A nap díszünnepséggel és a Hősök termében található Dobó-síremlék megkoszorúzásával zárult. Az idei Egri Vár Napját különlegessé tette, hogy közel 500 egri hatodik osztályos gyermek részvételével került megrendezésre a Hatodikosok Várjátéka.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: Facebook/Egri Vár

 

Forrás: Facebook/Egri Vár

 

Közben csütörtökön kiemelték azt a bronzból öntött ostromágyút a délkeleti ágyúdombon, amelyet a helyreállításokhoz kapcsolódó régészeti kutatás során találtak. A több, mint 400 éves ágyú felfedezése azért igazi szenzáció, mert teljes ágyúcsövek ritkán és csak kivételes szerencsével őrződnek meg. Emellett ez az ágyú hírmondója a vár izgalmas történetének: feltehetően látta Eger tragikus elestét (1596), a török kiűzését (1687), majd Rákóczi fejedelem ünnepélyes egri bevonulását (1705).

 

Facebook/Egri Vár, egerhirek.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.