Nyitókép: Facebook/History and Past in Colour

 

Szeles Erika Kornéliát az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaként tartja számon a magyar történelem. Mindössze 15 évesen vett részt a szabadságharcban. Szülei zsidó származásúak voltak, édesapja a második világháború idején hunyt el. Édesanyja pedig valóságos vallásként tekintett a kommunizmusra – amely ad abszurdum módon, de valóban sokak számára életet jelentett, és ide tartoztak a Budapesten rekedt zsidó származásúak is.

 

Ennek ellenére lánya 1956-ban a forradalmárok oldalára állt ezzel is bizonyítva azt, hogy ócska hazugság arra utalni, hogy valakit meghatároznak a felmenői tettei. Bár a forradalom alatt megtanították valamelyest a kézifegyverek kezelésére, kora és tapasztalatlansága miatt mégis rábeszélték, hogy egészségügyisként segítse a forradalmárokat.

 

1956. november 8-án is egy megsebesült szabadságharcost próbált ellátni, amikor a szovjet csapatok, az egészségügyi jelzések ellenére, tüzet nyitottak rá. Egyes visszaemlékezések szerint egy egész tárat lőttek ki rá [Körkép.sk megjegyzés: egy másik verzió szerint 1956. november 11-én hunyt el nyaklövés következtében]. A fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezték nyugalomra. Nyugodjon békében.

 hirdetes_300x300  

 

Facebook/Hadtörténelmi Kulturális Egyesület – Association of Military History, korrigálva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.