Nyitókép: dpa via focus.de

 

33 éve ezen a napon, 1989. november 9-én omlott le a berlini fal. A német fővárost kettészelő, szögesdrótokkal és őrtornyokkal megerősített akadály évtizedeken át szimbolizálta a megosztottságot és két részre szakította a német nemzetet.

 

A változás szelei már 1989 nyarán érezhetőek voltak, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetek tömegei szöktek át Ausztriába a szinte védtelen magyar-osztrák határon keresztül. Bár Magyarország újra lezárta határát, ősszel Kelet-Németország szerte komoly tüntetéshullám vette kezdetét, melynek csúcspontjaként Berlinben a legóvatosabb becslések szerint is több mint félmillió ember vett részt november 4-én. A tömeg a „Mi vagyunk a nép!” („Wir sind das Volk!”) és az „Egy nép vagyunk!” (Wir sind ein Volk!”) rigmusokat skandálta.

 

November 9-én este Günter Schabowski, aki alig pár nappal korábban vette át a Német Szocialista Egységpárt ún. Tájékoztatási Osztályának vezetését, a riporterek kérdésének kereszttüzében egy freudi elszólással indította el a lavinát, mikor kijelentette, hogy a párt kiutazásról szóló döntései azonnali hatállyal életbe lépnek.

 hirdetes_300x300  

 

Estétől keletnémetek kisebb-nagyobb csoportjai jelentek meg a fal tövében, majd röviddel éjfél előtt a tömeg óriásira növekedett, így a láthatóan tanácstalan keletnémet határőrök a sorompókat megnyitva felhagytak az útlevélellenőrzéssel. Nagy ujjongás és tapsvihar között töménytelen mennyiségű pezsgő és dudaszó jelezte a fal végét.

 

00:15-kor a Brandenburgi kapunál az örömmámorban és –könnyekben úszó tömeg „lerohanta” a falat, többen felmásztak az építményre és azt bontani kezdték. A berlini fal leomlása után 11 hónappal az egykori NDK tartományai 1990. október 3-án az NSZK tagjai lettek. November 9-ét azóta is az egyesült Németország jelenkori történetének egyik legmeghatározóbb napjaként tartják számon.

 

A téma iránt érdeklődő olvasóink figyelmébe ajánljuk a portálunkon megjelent, a berlini fal utolsó napját elmesélő cikkünket, amelyet alul találnak:

 

30 éve történt: 1989. november 9. – A nap, amikor leomlott a berlini fal

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.