Nyitókép: hmzrinyi.hu

 

„A Doni hősök kalendáriuma – Emlékkönyv a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából” címmel jelentetett meg átfogó, impozáns katonai kiadványt a budapesti Heraldika Kiadó. A Maruzs Roland által írt és szerkesztett, archív felvételekkel gazdagon illusztrált kötetet kedden mutatták be Budapesten.

 

Illésfalvi Péter hadtörténész a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy Maruzs Roland kötete „nem túl vastag, de annál becsesebb tartalommal bír”. Hozzátette: a kötet azokról a katonákról szól, akikről a második világháború utáni kommunista-szocialista szférában „nem lehetett tisztességes módon megemlékezni, sőt, jóformán a nevüket is tilos volt kiejteni, maximum csak olyan szövegkörnyezetben, miszerint elátkozott, fasiszta hadsereg katonái voltak.”

 

A történész szerint a 2. honvéd hadsereg egykori katonái, akiket a kisantat haderőivel szembeni bevetésre, nem a részben az akkori világ legjobban felszerelt és legjobban kiképzett haderejének számító Vörös Hadsereg elleni harcokra készítettek fel, valóban megérdemlik a megemlékezést, de egyoldalú a történelmi emlékezet szemlélete: a másodjára felállított 2. honvéd hadseregre, amelyet az Erdély-hadműveletben vetettek be, ugyanúgy ritkán esik szó, mint akár az 1944-45-ben a magyar határokat védő 1. honvéd hadseregről.

 hirdetes_300x300  

 

Maruzs Roland alezredes a kötet megírása kapcsán felidézte: 2011-ben járt először a Don partján, azóta több alkalommal visszatért az Oroszország egyik legnagyobb folyójának partján elszenvedett magyar hadtörténeti katasztrófa helyszínére.

 

A 2. magyar hadsereg hiányos felszereléssel, gyenge fegyverzettel harcoló doni katonái véleménye szerint minden tőlük telhetőt megtettek 1942 második felében és 1943 januárjában.

 

Honvedelem.hu nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.