Nyitókép: livescience.com

 

A közel-keleti köveken látható, 8000 éves vésetek csapdákat ábrázolhatnak.

 

Egy új tanulmány alapján a világ első méretarányos tervrajzai lehetnek azok a 8000 éves vésetek, amelyek az Arab-félszigeten álló sziklákon láthatóak – számol be a Live Science alapján a National Geographic. A korabeliek közeli csapdákat rajzolhattak le vagy tervezhettek meg a köveken.

 

 hirdetes_300x300  
Egy sivatagi sárkányból kiásott gödörcsapda Jibal al-Khashabiyehben, Jordániában. Kép forrása: livescience.com

 

A sivatagi sárkányokat először mintegy száz éve, a levegőből figyelték meg, ezek olyan ősi struktúrák, amelyek kőfalakból állnak, és esetenként vermeket is tartalmaznak. A főként a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában előforduló sivatagi sárkányok funkciója vitatott, a legelfogadottabb magyarázat alapján vadászok alakíthatták ki őket csapdaként. A hatalmas, néhol beszűkülő struktúrába beterelt vadak elejtése sokkal könnyebb lehetett, mintha nyitott terepen próbálták volna becserkészni őket.

 

Rémy Crassard, a Francia Tudományos Kutatási Központ munkatársa és kollégái a közelmúltban egy jordániai és egy szaúd-arábiai megalitot elemezve arra jutottak, hogy az újkőkori emberek a sziklákra vésve örökíthették meg a sárkányokat. A csapat matematikai számításokat végzett, hogy összevesse az ábrák és az ismert struktúrák dimenzióit.

 

A jordániai megaliton lévő rajz leginkább egy 2,3 kilométerre fekvő sárkányra, míg a szaúd-arábiai egy onnan 16,3 vagy 1,4 kilométerre elhelyezkedő struktúrára emlékeztet. A szakértők úgy vélik, a faragványok meglepően valósághűek és pontosak, ráadásul méretarányosak.

 

A csapat szerint az egyik magyarázat, hogy a vadászok már meglévő sárkányokat rajzoltak le, hogy a vadászat előtt megbeszéljék a stratégiát. A másik lehetőség, hogy a vésetek tervrajzként szolgáltak az új struktúrák felépítéséhez.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!