Nyitókép: ncsml.org

 

81 éve ezen a napon, 1942. május 27-én hajtotta végre a szlovák Jozef Gabčík a cseh Jan Kubišsal és más szabotőrökkel együtt a Reinhard Heydrich ellen régóta tervezett merényletet a német megszállás alatt lévő Prágában. A Cseh-Morva Protektorátus protektorhelyettese és ügyvezető protektora az egyik legkegyetlenebb náci vezetők közé tartozott, aki 1942 januárjában a Berlin melletti Wannseei Konferencián elnökölt, amely döntött a „zsidókérdés végső megoldásáról”.

 

Heydrich április 27-én a prágai várba kihelyezett hivatala felé utazott, amikor a járművét a merénylők megtámadták. Gabčík egy brit gyártmányú Sten géppisztollyal próbált tüzet nyitni, de a fegyver beragadt. Heydrich ekkor pisztolyt rántott. Kubiš az autó mellé dobott egy kézigránátot, ami ugyan felrobbant, de nem ölte meg Heydrichet, sőt: sebesülten is lőni kezdett a merénylőkre. A szabotőrök elfutottak, majd jelentették a cseh ellenállás tagjainak a merénylet végrehajtását, akik egy kriptában rejtették el őket. Heydrich a gránátrobbanás következményeként vérmérgezést kapott és 1942. június 4-én belehalt sérüléseibe.

 

„Az Anthropoid hadművelet az egyik legjelentősebb náciellenes akció volt Európában. Az esemény jelentős szerepet játszott Csehszlovákia nemzetközi megítélésében és az állam háború utáni újjáépítésében is”

 

 hirdetes_810x300  

– írja a szlovák belügyminisztérium facebookos oldala, párhuzamot vonva az ukrajnai háborúval. Az Antropoid a bizonyíték arra, hogy a kis államok sikeresen össze tudnak fogni egy nagy ellenséggel szemben. 81 évvel ezelőtt a szlovákok ismét egyértelműen kinyilvánították, hogy a szabad világhoz akarnak tartozni.

 

Körkép.sk, Facebook/Ministerstvo Vnútra SR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.