Nyitókép: national geographic

 

Egy friss tanulmányban Cicero Moraes brazil dizájner és kollégái azt írják le, hogy miként készítettek közelítő arcrekonstrukciót Tutanhamonról, az egyiptomi történelem egyik leghíresebb uralkodójáról – számol be a National Geographic. Moraes munkájával már többször foglalkoztunk, legutóbb arról írtunk, hogy egy 30 ezer éves koponya alapján hozott létre modellt.

 

Tutanhamon a vallási reformokról ismert Ehnaton fáraó fia volt. Kilencévesen lépett trónra, és a nagyhatalmú elit hatására nem követte apja nyomdokait, ehelyett visszatért a korábbi szokásokhoz. Az ifjú fáraó igen fiatalon, tízévnyi uralkodás után halt meg. Tutanhamon leginkább pompás sírjáról ismert, amelyet 1922-ben tártak fel.

 

 hirdetes_810x300  

A szakértők az új modell létrehozásához azokat az adatokat elemezték, amelyeket korábban gyűjtöttek CT-vel és röntgennel a koponyáról. A csapat két verziót hozott létre, egy fekete-fehér, semlegesebb, illetve egy színes, élettel telibb változatot. Fontos hozzátenni, hogy nem valódi rekonstrukcióról, hanem közelítésről van szó, a kész modell nem feltétlenül felel meg Tutanhamon valódi megjelenésének.

 

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fáraó feje kissé hosszúkás volt, és ezt a mostani eredmények is megerősítették. Az is kiderült, hogy az uralkodó agytérfogata meglehetősen nagy volt: míg az átlagos férfi agytérfogat 1234 köbcentiméter, addig Tutanhamoné 1432.

 

 

Moraes szerint a király koponyaformája azokéra hasonlít, akik mesterséges koponyatorzításon estek át. Úgy tűnik azonban, hogy Tutanhamon koponyája természetes okokból volt ilyen alakú.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!