Nyitókép: Körkép.sk

 

Bátorkeszi község a Komáromi járás egyik legszebb fekvésű települése, de ugyanígy történelmi és kulturális értékei is számottevőek. Több száz éves templomait a régmúlt idők szorgos kezei építették, ám művészi értékeit a jelenkor embere is gyarapította. Ezek az alkotások leginkább a község központjában mutatkoznak meg, melyek a faluközösség történelmi gyökereit ápolják.

 

Bátorkeszi község két kortárs alkotóművésszel is büszkélkedhet, akiket szülötteként tudhat magáénak; az egyik Gáspár Péter szobrászművész, egyetemi tanár, a másik pedig Sidó Szilveszter állatorvos, fafaragó népművész. Az ő kezük munkáját dicséri a falu Fő utcája.

 

 hirdetes_300x300  

A község központi részén egy gyönyörű kopjafát láthatunk, amelyen a település történetének legjelentősebb dátumait olvashatjuk, kezdve az 1292-es évvel, ami a helység első írásos megemlítését jelzi. A faragott emlékmű Sidó Szilveszter állatorvos, fafaragó népművész munkája.

 

 

Szintén a falu központjában található az 1977-ben felavatott modern kori kultúrház, ahol az előző év nyarán, 2022-ben emléktáblát helyeztek el Esterházy János tiszteletére. Az emlékplakett Oláh Szilveszter szobrászművész alkotása, melyet feliratos márványtáblába rögzítettek. Történelmi értéknek tudhatjuk azt a tényt is, hogy az emléktáblát Böjte Csaba ferences rendi szerzetes áldotta meg.

 

 

 


A kultúrház előtt, még a korábbi évtizedekben az Ünnep elnevezésű szoborcsoport kapott helyet, mely Gáspár Péter szobrászművész alkotása.

 

A Fő utcán végighúzódó park elején találjuk az 19848/49-es magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának emlékművét, amely szintén Gáspár Péter szobrászművész alkotása. Említésre érdemes, hogy a tavaszi hadjárat idején Bátorkeszin táborozott Görgey Artúr generális honvéd hadtestet. Ennek közelében, az iskolakertben láthatjuk a 2021-ben felavatott Kossuth-fafaragványt.

 

A következő szobor a II. világháború idején Bátorkeszin húzódó háromhetes frontvonal katonai és civil áldozatainak állít emléket. Ezen az alkotáson olvashatók a cigány holokauszt áldozatainak nevei is.

 

Kissé távolabb ismét egy fafaragású művet láthatunk a Kárpát-medence térképével, amelyen Sidó Szilveszter az összes Keszi nevű községet feltüntette. A fafaragás motívumai a honfoglalás kori leletek alapján készültek. 

 

 

Legimpozánsabb az I. világháború hősi halottainak emlékműve, mely eredetileg 1896. július 8-án került átadásra MILLENEUMI EMLÉKOSZLOPKÉNT. Az I. Csehszlovák Köztársaság idején azonban minden ilyen jellegű emlékművet leromboltak, így az akkori bölcs faluvezetés átnevezte azt Hősök emlékművének, majd pedig felkerültek rá az I. világháborúban elesett katonák nevei.

 

Bátorkeszi legjelentősebb műemlék jellegű építménye a templomdombon magasodó katolikus templom, melyet Pálffy Miklós építtetett a 18. század elején, és Sarlós Boldogasszony tiszteletére szenteltek fel. A község egyedi műemléke a templom közelében emelt öntöttvas obeliszk, amely a Pálffy család síremléke. Az Isten háza mellett találjuk még Nepomuki Szent János szobrát, (a prágai királyi udvar gyóntatópapja volt) akit a gyónási titok mártírjaként tartanak számon.

 

Ugyancsak jelentős a község református temploma, amely a 18. század második felében épült fel az alvégen. Itt láthatjuk Kálvin János, a reformáció egyik vezéralakjának és Bátorkeszi István gályarabságra ítélt lelkész domborművét, melyek Gáspár Péter munkái. Továbbá a Beneš-dekrétumok következtében Bátorkesziről elhurcolt lakosok emlékére állított kopjafát, Sidó Szilveszter keze munkája által.

 

 

A templomok sorában említést érdemel még az egykori zsinagóga is, melynek falán holokauszt emléktáblát helyeztek el 2019 novemberében. A zsinagóga sajnos elvesztette eredeti funkcióját, hiszen a községben egyetlen zsidó család sem él már.

 

A Tósoron a régi feszület helyén egy új, művészien faragott Krisztus-kereszt látható, melyet Sarlós Boldogasszony napján állítottak fel, 2019-ben. Az alkotás szintén Sidó Szilveszter munkáját dicséri. 

 

Bátorkeszi művészi alkotásokban megnyilvánuló szimbólumai rámutatnak a közösség történelmi gyökereire, s a keresztény hit erejére, ami a békesség egyetlen biztosítéka.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Adatok forrása: Bátorkeszi község honlapja, valamint Zsok Gizella 2021-es történelmi sétáinak jegyzete

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.