Nyitókép: wikimedia (A fotó az 1944 őszén a szlovák nemzeti felkelésben részt vevő 18. tüzérüteg csapatát és parancsnokát örökíti meg.)

 

Ma államünnep van az országban, a szlovák nemzeti felkelés (SzNF) évfordulója. Szlovák történészek szerint a SzNF az egyik legnagyobb nácizmus elleni fegyveres demonstráció volt Európában. 60 000 szlovák katona, 18 000 partizán, valamint a csehszlovák külföldi hadsereg katonái vettek részt benne. Amint arról a szlovák sajtóhírek beszámolnak, a szlovákokkal együtt harminc nemzet és nemzetiség képviselői harcoltak Európából, valamint Ausztráliából a felkelésben. A SzNF-nek köszönhetően Szlovákia a Hitler-elleni harc egyik szövetségese lett.

 

Augusztus 29-én, kedden emlékezünk arra, hogy 79 évvel ezelőtt tört ki a szlovák nemzeti felkelés.

 

1943 karácsonya előtt megalakult az illegális Szlovák Nemzeti Tanács (SNR), amely jóváhagyta a karácsonyi megállapodás néven ismert programját. Ennek kulcspontja a német diktatúra és a nácikkal együttműködő Jozef Tis elnök vezette szlovák kormányképviselet elleni aktív küzdelem volt.

 hirdetes_810x300  

 

Ako prebiehalo Slovenské národné povstanie? | TA3

 

A wikipedia szócikke szerint a szlovák nemzeti felkelésben felvidéki magyarok is részt vettek. Számukat egyes források 800 főre teszik, még mások szerint 4000 magyar harcolt a felkelésben. Ezek között volt egy külön magyar osztag, a kommunista beállítottságú Petőfi-brigád. A felkelést a csehszlovák emigráns kormány is segítette: szovjet közreműködéssel 2000 ejtőernyősük landolt a felkelők által ellenőrzött területen és csatlakozott a harchoz.

 

Az egész témáról magyar szempontból bővebben Éhn László írásából olvashatunk, mely a történelemportál.hu-n jelent meg.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!