Nyitókép: heritagedaily.com

 

Római kardokra bukkantak egy, a Júdeai-sivatagban fekvő barlangban – számol be a National Geographic. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerint a kutatók egy ismert héber feliratot vizsgáltak egy, az izraeli En Gedi természetvédelmi területen lévő kis barlang falán, amikor felfedezték a leleteket.

 

A barlang felső szintjén járva Asaf Gayer, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa egy rendkívül jó állapotban fennmaradt római pilumot (hajítófegyvert) vett észre egy mély, keskeny hasadékban. Egy szomszédos fülkében megmunkált fadarabokat észlelt, amelyekről utóbb kiderült, hogy kardhüvelyek részei.

 

 hirdetes_300x300  

Az IAA kutatói később négy jó állapotban konzerválódott kardot találtak, amelyek a római korból, mintegy 1900 évvel ezelőttről származnak. A fegyvereket valószínűleg zsidó-római háborúk idején, a római birodalom elleni nagyszabású felkelések során (66-136) rejtették el a júdeai lázadók zsákmányként. A konfliktusok súlyos hatást gyakoroltak a zsidóságra.

 

Kép forrása: Israel Antiquities Authority Fb-oldala

 

A barlangban uralkodó körülményeknek köszönhetően a kardok kivételesen jól megőrződtek, háromnak még a hüvelye is fennmaradt. A három kard hossza 60-65 centiméter, és római spathaként azonosították őket, ez egy egyenes pengéjű típus volt, amelyet az 1-6. században használtak. A negyedik fegyver rövidebb.

 

„A kardok és a pilum elrejtése az En Geditől északra található, elszigetelt barlang mély repedéseiben arra utal, hogy a fegyvereket római katonáktól zsákmányolták vagy a csatatérről hozták el, és a júdeai lázadók szándékosan rejtették el őket újrafelhasználás céljából”

 

– mondta Dr. Eitan Klein, a Júdeai Sivatagi Kutatási Projekt egyik igazgatója.

 

„Nyilvánvalóan a lázadók nem akarták, hogy a római hatóságok rajtakapják őket, amikor ezeket a fegyvereket szállítják”

 

– tette hozzá.

 

 

A szakértők következő célja a barlang és a benne lévő fegyverkészletek alaposabb vizsgálata. A kutatás révén remélhetőleg megtudhatják, hogy kiktől származnak a tárgyak, illetve hol és mikor készítették őket. Emellett azt is meg akarják határozni, hogy a Bar Kokhba-lázadás idején (132-135) rejtették-e el őket.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.