Nyitókép: Kiss Gábor/Honvedelem.hu

 

A Magyar Honvédség negyven tonnás pontonjáról október 9-én, hétfőn is folytatták a szakemberek a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt 109 típusú vadászrepülőgép kiemelésének előkészítését Balatonakarattya térségében. A műveletet a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnöksége koordinálja és a haderő több alakulata is részt vesz benne.

 

A Balatonakarattya térségében, a vízben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg. A győri Magyar Waggon és Gépgyárban, licenc alapján előállított repülőgép roncsa nem csak hadtörténeti, hanem ipartörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értéket képvisel.

 

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére 2023. júniusában a Honvéd Vezérkar intézkedett a roncs kiemelésének előkészítéséről.

 hirdetes_300x300  

 

Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének 620 négymotoros bombázójából és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték, a gép pedig a „magyar tengerbe” veszett.

 

Magó Károly hadtörténész kutatásai alapján 2020 szeptemberében a Honvédség búvárai  gyakorló merüléseket hajtottak végre a roncs közelében. A dandár víz alatti akadályok, elsüllyedt eszközök felderítésére specializált műszaki alegysége megtalálta a 70–80 centiméteres iszap alatt fekvő vadászrepülőgépet. A minimális látótávolság ellenére sikerült néhány roncsdarabot felszínre hozni. A szakértők megállapították, hogy egy, a második világháborús német-magyar repülőgyártási program részeként Magyarországon gyártott Me 109-es maradványait találták meg a katonák.

 

Honvedelem.hu nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.