Nyitókép: SITA

 

A több ezer éves szobor egy mitikus teremtményt ábrázol.

 

Egy mitikus lényt, egy lamasszut ábrázoló szoborra bukkantak a régészek Észak-Irakban – számol be a National Geographic. Az alkotás az időszámítás előtti 8. századból származik, és nagy mérete ellenére többnyire érintetlen maradt.

 

A mai Irak területén az ókorban, az Újasszír Birodalom idején sok városban magasodtak hasonló, bikatestű, emberarcú, szárnyas teremtmények szobrai. A lények az erőt, intelligenciát és szabadságot szimbolizálták, női verziójukat apszaszunak nevezték.

 hirdetes_300x300  

 

A mostani, 18 tonnás szobrot egyetlen mészkőtömbből faragták ki. Hiányzó fejét már korábban elszállították, és az 1990-es években csempészektől foglalták le. „A lamasszu fejét levágták, ellopták, a 90-es években pedig a bagdadi vámosok szerezték vissza. Úgy tudom, a fej most a bagdadi múzeumban van. A test többi részét itt találták meg, és kiváló állapotban van” – mondta Pascal Butterlin, a Sorbonne Egyetem régészprofesszora.

 

A műemlék létezéséről már a 19. században is említést tettek, az 1990-es években viszont nyoma veszett. Eredetileg Horszábád, azaz az ókori Dúr-Sarrukín városának bejáratánál állították fel, mintegy 15 kilométerre északra a mai Moszultól. A szobor II. Sarrukín (időszámítás előtt 722-705) idejében készült.

 

 

„Még soha életemben nem tártam fel ekkora darabot. Általában csak Egyiptomban vagy Kambodzsában találni ekkorákat”

 

– nyilatkozta Butterlin. Az alkotás 3,8-szor 3,9 méteres, felfedezésével teljes kontextusában vizsgálhatják az alkotást.

 

A fejet műkincsrablók vágták le, a többi részt viszont érintetlenül hagyták. A lelet túlélte az Iszlám Állam pusztítását, Horszábád mai lakói állítólag elrejtették, mielőtt elmenekültek a dzsihadisták elől.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.