Nyitókép: sci.news

 

Fosztogatások, a védelmi állások kialakítása és bombázások fenyegetik a kulturális javakat.

 

Egy új vizsgálat alapján a második világháború óta nem pusztult olyan mértékben az ukrajnai kulturális örökség, mint a mostani háborúban – számol be a National Geographic.

 

 hirdetes_300x300  

Az UNESCO már az invázió elején, 2022 márciusában felhívta a figyelmet, hogy a kulturális javak fegyveres összeütközés esetén történő védelméről szóló 1954-es hágai egyezmény és annak 1954-es és 1999-es jegyzőkönyvei értelmében tartózkodni kell a kulturális javak károsításától, emellett elítélte az örökség bármiféle pusztítását.

 

Egy, a közelmúltban elvégzett, ukrajnai és amerikai intézmények bevonásával zajló vizsgálat során igyekeztek felmérni a károkat. A pontos hatások a javában dúló konfliktus miatt egyelőre nem értékelhetőek ki, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Mikolajiv régiójának 2022. júniusi visszafoglalásával viszont lehetőség nyílt a becslésekre.

 

Az adatok azt mutatják, hogy az orosz invázió során számos történelmi épület megsérült, sok múzeumban pedig lefoglalták a gyűjteményt. Egyes esetekben a megszálló katonák egyenesen fosztogatásba kezdtek, sok műkincs valószínűleg sosem kerül elő.

 

A védelmi árkok kialakítása, valamint a bombázások további problémát jelentenek, különösen az ősi sírok esetében. A háborúban a kulturális javak aggasztó ütemben pusztulnak, utoljára 1945-ben volt hasonló a helyzet.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!