Nyitókép: heritagedaily.com

 

Az utakon és ösvényeken faragott kőtömböket szállítottak az inkák a spanyolok érkezése előtt.

 

Inka kőfejtőket és egy úthálózat maradványait fedezték fel a perui Cañete tartományban, Cerros de Quilmaná és Cerro Quinta Freno települések sivatagos vidékén – számol be a National Geographic. A bányákat arra használták, hogy  és a San Luis de Cañete inka helyszínek falait felépítsék.

 

 

 hirdetes_300x300  

A térségben feltárt út- és ösvényhálózat a faragott kőtömbök szállítását szolgálta. A kutatók szerint ezek az útvonalak arra utalnak, hogy a bányák a 16. században jelentős szerepet töltöttek be az inka államban, kőfeldolgozó központként funkcionáltak.

 

Az Inka Birodalom felemelkedésével nagy kiterjedésű, több mint 40 ezer kilométeres úthálózat fejlődött ki, ez az európaiak érkezése előtti Dél-Amerika egyik legkiterjedtebb és legfejlettebb közlekedési rendszere volt. A Peru spanyol meghódítását követő gyarmati időszakban a konkvisztádorok kezdetben az inka utakat használták a főváros, Cusco eléréséhez, azonban amiatt, hogy az ilyen terepviszonyokhoz nem megfelelő lovakra és ökrös szekerekre támaszkodtak, a hálózat nagy része elhagyatottá vált.

 

Az inka úthálózat és a kőbányák felfedezése értékes kutatási lehetőségeket kínál, új betekintést engedve az inka kőfaragó mesterek technológiájába, valamint a különböző uralkodói építkezésekhez használt kőtömbök kitermelésébe, faragásába és csiszolásába. Az út- és ösvényhálózat emellett új információkkal szolgál arról is, hogy miként szolgálták a part menti területeket a szállításban.

 

A tervek szerint 2024-ben régészeti expedíciót indítanak a kőfejtők felmérésére. A cél az lesz, hogy megőrizzék ezeket a helyszíneket a potenciális jövőbeli turizmus számára.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!