Nyitókép: scinexx.de

 

 

Német régészek egy feltekert, középkori ólomdarabot találtak az észak-németországi Rostockban – számol be a National Geographic. A kutatók úgy vélik, hogy a tárgy egy átoktábla, amely Belzebubot, azaz a sátánt idézi meg.

 

A szakértők először egyszerű hulladéknak vélték a város egyik építkezésén, egy latrina alján feltárt leletet. Miután azonban kibontották, rájöttek, hogy a 15. századi tárgy egy gótikus minuszkulákkal vésett, szabad szemmel alig látható rejtélyes üzenetet tartalmaz. A szöveg így szólt: sathanas taleke belzebuk hinrik berith. A kutatók megfejtése alapján a szöveg egy átok, amely egy Taleke nevű nőre és egy Hinrik (Heinrich) nevű férfira vonatkozott, és Belzebubot, valamint egy démoni szellemet, Berithet kérte segítségül.

 hirdetes_810x300  

 

Hogy a megcélzott személyek pontosan kik voltak, azt nem tudni, de elképzelhető, hogy az átok szerzője szét akarta szakítani Taleke és Heinrich kapcsolatát. Lehetséges, hogy a történetnek a féltékenységhez volt köze.

 

Jörg Ansorge, a németországi Greifswaldi Egyetem régésze és az ástatás vezetője szerint hasonló átoktáblák ismertek az ókori görög és római, illetve a kora középkori világból. Ilyen leleteket korábban Aquincumnál is találtak.

 

„A mi felfedezésünk viszont a 15. századra datálható. Ez valóban egy nagyon különleges lelet”

 

 

– nyilatkozta a szakértő.

 

A kutatókat nem lepte meg, hogy a leletet egy latrina alján találták meg, tekintve, hogy az átoktáblákat gyakran olyan helyre tették, ahol nehéz vagy lehetetlen volt felfedezni őket.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!