Nyitókép: Facebook, Ośrodek Sportu i Rekreacji Włocławek

 

 

Lehetséges, hogy a fegyver valóban egy vikinghez tartozott.

 

A lengyelországi Włocławeki Sport- és Szabadidőközpont szerint egy kardra bukkantak a Visztula folyóban – számol be a Heritage Daily. A leletet egy kikötő kotrási munkálatai során találták meg, a felfedezést jelentették a Tartományi Műemlékvédelmi Hivatalnak.

 hirdetes_300x300  

 

A kardot a Toruni Nicolaus Copernicus Egyetemre küldték további vizsgálatokra, az adatok alapján a fegyver időszámítás szerint 950 körül készülhetett. A tárgy az Ulfberht-kardok típusába tartozik, ezek átmeneti fegyverek voltak a viking és a középkori lovagi kardok között. Bár feltételezhetően frank eredetű, a típus elsősorban Észak-Európából ismert. A szakértők azt feltételezik, hogy a kardok zsákmányként, váltságdíjként vagy csempészáruként köthettek ki a térségben.

 

 

Sambor Gawiński régész szerint Európában eddig körülbelül 170 Ulfberht-kardot találtak, a legtöbbet a Balti-tenger és Skandinávia környékén. Az ilyen fegyverek előállításához használt acélban pontosan meghatározott szénkeverékre volt szükség, ez adta a megfelelő erőt, rugalmasságot, hajlékonyságot és tartósságot.

 

A vikingek használtak hasonló kardokat, de ők nem állítottak elő ilyen fegyvereket. A gyártásuk valószínűleg valahol Nyugat-Európában történt, még nem tudni pontosan, hogy hol.

 

Wojciech Chudziak, a toruńi Nicolaus Copernicus Egyetem munkatársa felvetette, hogy a most feltárt kard egy viking harcosé lehetett. A környéken korábban több fontos út is keresztezte egymást.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!