Nyitókép: Wikipedia

 

A Kanada partjainál nyugvó hajó részt vett a tragikus Franklin-expedícióban.

 

A HMS Erebus legénységéhez tartozó személyes tárgyakat találtak régészek – számol be a National Geographic. A hírhedt hajó 1826-ban állt a Brit Királyi Haditengerészet szolgálatába, az Erebust az 1839-1843-as antarktiszi Ross-expedícióban, valamint a tragikus, 1848-as északi-sarkvidéki 1839-1843-as Ross-expedícióban is részt vett.

 

 hirdetes_300x300  

 

John Franklin csapatával azért kelt útra, hogy feltérképezze a Kanada sarkvidéki részéhez tartozó Északnyugati átjárót. Az expedíció két hajója, a HMS Erebus és a HMS Terror a Vilmos király-sziget közelében a jég csapdájába esett. A legénységből többen életüket vesztették, a túlélők végül gyalog keltek útra a kanadai szárazföld irányába, ám a hosszú utat senki sem tudta megtenni. A HMS Erebus maradványait 2014-ben találták meg a Wilmot és Crampton-öbölben.

 

 

 

A Parks Canada szerint a búvárrégészek az elmúlt időszakban 68 alkalommal merültek a roncsnál, és több száz leletet mentettek ki, valamint nagy felbontású képeket készítettek. A friss adatok segítenek jobban megérteni a Franklin-expedíció történetét.

 

A Dentist Weighs in On What Really Doomed the Franklin Expedition |  Science| Smithsonian Magazine
Kép forrása: smithsonianmag.com

 

A szakértők többek között navigációs és tudományos eszközöket, így egy párhuzamos vonalzót, illetve egy ép hőmérőt fedeztek fel. A csapat úgy véli, hogy a tárgyak Henry Dundas Le Vesconte másodtiszthez tartozhattak.

 

Búvárrégész merül az Erebus roncsánál. Kép forrása: National Geographic

 

Találtak továbbá cipő- és csizmamaradványokat, tárolóedényeket és egy lepecsételt gyógyszeres üveget a feltételezett kapitányi inas kabinban. A James Fairholme harmadtisztnek tulajdonított szobában folyamatban lévő vizsgálatok során fosszíliák gyűjteményét tárták fel, amelyek kiegészítik a 2022-es szezonban talált leleteket. Az előfedélzet területén (ahol a legénység nagy része élt) pisztolyok, katonai felszerelések, lábbelik, gyógyászati üvegek, érmék és más leletek kerültek elő.

 

National Geographic, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!