Terra Recognita Alapítvány tevékenységét évek óta kitüntetett figyelem kíséri. Megérdemelten, hisz legutóbbi könyvbemutatójukkal, melyet a Pantha Rhei pozsony-belvárosi könyvesházában tartottak szerdán délután, ismét egy érdekes, a maga műfajában egyedülálló munkát tettek le az asztalra. Az alapítványt fiatal magyarországi történészek alapították, kutatási területük a szlovák-magyar közös múlt. A bemutatott könyv is ebbe a sorba illeszkedik, azzal a kivétellel, hogy ezúttal a magyarországi közelmúlt történéseit mutatják be a szlovák nagyközönség számára.

 

A könyvesbolt kijelölt része teljesen megtelt. A jelenlevők, részben a sajtó képviselői, a szlovák-magyar viszony alakulását figyelemmel kísérő közönség, a munka összeállításában részt vevő személyek mellett politikusok is voltak. A bemutatóra ellátogatott Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete is. Ennek oka részben az, hogy a kiadás többek között az ő hathatós politikai támogatásával valósulhatott meg.

1_1.jpg

A könyvbemutatót Zahorán Csaba, a Terra Recognita tagja, és Juraj Marušiak, a Szlovák Tudományos Akadémia Politológiai Intézetének a munkatársa vezették. Utóbbi a könyv záró dolgozatának a szerzője is egyben. Elmondták, hogy céljuk, néhány fontosabb témakör segítségével a mai Magyarország bemutatása volt a teljesség igénye nélkül. Mivel az utóbbi húsz évet vették górcső alá, így a könyv 2010-el, a Fidesz választási győzelmével zárul. Az egyes fejezetek a következők:

  1. Húsz évvel a rendszerváltozás után (Zahorán Csaba)
  2. A magyar politikai rendszer (Kiszely Zoltán)
  3. A legfontosabb gazdasági folyamatok a rendszerváltozás után Magyarországon (Bartha Attila)
  4. A magyar történeti irodalom 1989 után (Trencsényi Balázs – Apor Péter)
  5. A romák és a „cigánykérdés” a rendszerváltozás után (Binder Mátyás)
  6. Nemzetiségek Magyarországon 1989 után (Dobos Balázs)
  7. A magyar nemzeti politika 1989 után (Bárdi Nándor)
  8. A magyar külpolitika 1989 után. Prioritások, dilemmák, eszközök (Halász Iván)
  9. Végzetes szomszédság, avagy a Magyarországról kialakítandó új nézőpont szükségességéről (Juraj Marušiak)

4_0.jpg

 hirdetes_300x300  

A szerkesztői feladatokat Kollai István, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Zahorán Csaba és Slávka Otčenášová látták el. A könyv jelentős fényképanyagot és térképet is tartalmaz. A kötet szerzőinek – azon túl, hogy szakmailag elismertek – nagyobb része a rendszerváltás után szocializálódott, így teljesen mentesek az előző korszak ideológiai sallangjától.

A könyv alapötletéhez kapcsolódva az alapítvány munkatársai egy sokkal szélesebb propagációs tevékenységgel is készülnek. A könyvkiadás mellett egyetemi előadásokat is terveznek, melybe magyar részről az ELTE és a Corvinus Egyetem kapcsolódna be, szlovák részről pedig a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem neve merült fel. Ezeken az előadásokon egy-egy külföldi szakember saját anyanyelvén tartana előadást, amit fordítanának a hallgatóság nyelvére, ezzel is súlyt helyezve a nemzeti sajátosságokra.

A könyvbemutatón azt is megtudtuk, hogy a kiadvány nem marad „egyoldalú”. Hasonló jellegű publikációt terveznek a magyarországi olvasók számára is. Ennek szerzői valószínűleg olyan szlovák publicisták lesznek, mint az eseményen jelenlevő Július Lőrincz (Szlovák Sajtótanács), Peter Morvay (SME napilap), vagy Tomáš Strážay (Szlovák Külpolitikai Társaság).

A szlovák-magyar közeledést és megismerést propagáló eseményeket sokszor átlengi az erőltetettség, a felülről irányított kötelező hurráoptimizmus. A Terra Recognita Alapítvány tevékenységi köre mindezektől mentes. Valódi baráti légkör jellemezte ezt a könyvbemutatót is. A nagyobb kihívás azonban mindennek a folytatása, pontosabban, hogy az ismertetett munkának milyen lesz a fogadtatása a szlovák közönség részéről, ill. a reakciók értelmezése.

7_1.jpg

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!