Olvasói igényre frissítve a grafikonok magyar nyelvű leírásával. Erősödik Európában a jobboldali nacionalizmus. Látjuk, halljuk érezzük is. Az utóbbi években a korábbi eldugott, extrémista filozofálások résztvevői egyre gyakrabban vonulnak az utcára. Elég, ha csak felidézzük Kotleba krasznahorkaváraljai kirándulását, vagy a pozsonyi Love Parade-en történteket. A lakosság is egyre inkább magáévá teszi a szélsőséges gondolatokat, képes nagyon könnyen azonosulni velük – derült ki mindez a IUVENTA – Fiatalok szlovákiai intézete felméréséből.

nacionalizmus, autoritatizmus, kollektivizmus, magyarellenesség és a velük kapcsolatos egyes állítások

A 761 ember bevonásával készült felmérés megkérdezettjei elmondták, mennyire értenek egyet a különféle állításokkal. Szerepeltek köztük antiszemita gondolatok (a zsidókon van valami különös és furcsa, nem passzolnak nagyon közénk), rasszista (néhány nemzet és etnikai csoport élete az elmaradottság és civilizálatlanság miatt kevésbé értékes, mint a miénk, európaiaké.) Homofób, (a homoszexuálisok a nemzet jövője számára veszélyt képeznek, ezért nincs helyük a társadalomban), romaellenes (a rendőrségnek és bíróságoknak a romákkal szemben keményebben kéne fellépniük), nacionalista és magyarellenes ( a szlovákiai magyaroknak nem szabadna magyarul beszélniük nyilvános helyeken, mint a hivatalok és más állami intézetek. A magyar-szlovák kettős állampolgárokat pedig meg kéne fosztani szlovák állampolgárságuktól) kijelentések.

a jobboldali extrémizmus eszméível való egyetértés - 3 tipus, az egyes pontszámok szerint

Szlovákia sem jobb a Deákné vásznánál

A felmérést kitöltők 77 százaléka állítja, hogy magas állami funkciókat csak szlovákoknak volna szabad betölteniük, és az ország érdekeinek egyértelműen az EU érdekei előtt kellene állniuk.

66 százalékuk gondolja úgy, hogy a romákkal szemben a rendőrségnek és a bíróságoknak keményebben kéne fellépni, valamint, hogy azok a romák, akik tartósan nem dolgoznak, vagy nem látogatnak szakmai átképzéseket, ne kapjanak szociális támogatást és segélyt. A nem roma származásúakra a felmérés eredményei szerint mindez nem vonatkozna.

A kutatásban résztvevő személyek 41 százalékban antiszemita, 34 százalékban pedig homofób eszmékkel is egyetértenek.

 hirdetes_300x300  
Támogatna olyan politikai pártot, mely radikális megoldást kinál az alkalmazkodni képtelen embercsoportokkal való együttélésre? - a szélsőjobb eszmékkel való egyetértés aránya szerint

piros – aktív részvétel, narancs  – csak szavazatommal, szürke – sehogy

felső sor: a szélsőjobb eszmék elutasítása, középső sor: részbeni egyetértés a szélsőjobb eszmékkel, alsó sor: teljes egyetértés a szélsőjobb eszmékkel

Érdekes, hogy magyarokat a közvetlen környezetükben, akár a szomszédjukban is a többség szívesen látna, a németekkel együtt. A homoszexuálisokkal, zsidókkal, az ukránokkal és külföldi bevándorlókkal is el tudják képzelni, hogy egy államban éljenek. A többi nemzettel már jóval kevésbé ilyen szívélyes a szlovák nemzet. A feketékkel, vietnámiakkal, a hajléktalanokkal, prostituáltakkal, muzulmánokkal, bőrfejűekkel, és az anarchistákkal elképzelhetetlen a hosszantartó együttélés a többségi nemzet számára Szlovákiában. A romákat és narkósokat pedig legszívesebben az államhatáron kívül látnák a szlovákok.

Világos gondolatok az intolerancia terén gyakran élenjáró, nemzetszocialista beütésekkel teli Szlovákiában. Mindez azért is különösen érdekes, mert ezekre az adatokra valahogy senki sem kapta fel a fejét. A véleményformáló szlovák sajtóban nem kapott jelentősebb visszhangot, nem is beszélve a külföldi kommentárokról. Elmarasztaló kritikát sem kapott az ország, hogy a többség a felmérésben ilyen nacionalista, helyenként fasiszta értékeket hangoztat. Mintha ez nem lenne érdekes.

Az extrém jobboldal támogatásának aktív formái a szélsőjobb eszmékkel való teljes egyetértést valló csoportnál

71 % – egyetért a szélsőjobb elemeivel, 13 % – teljesen egyetért a szélsőjobb eszmékkel, 16 % – ellenzi a szélsőjobb eszméket

Magyarország, szamárpad

Magyarország e tekintetben kevésbé szerencsés. Ha déli szomszédunknál hasonló tendenciák, jelenségek ütik fel a fejüket, azokra azonnal felfigyel a (világ)sajtó. Rögvest beültetve Budapestet a szamárpadba. Ha a bírálat megalapozott, az természetesen rendjén van. Az illetők adjanak rá magyarázatot. Az azonban már elég bizarr, ha az erénycsőszök között legtöbbször a szlovák érdekek is ott tolakodnak, álszenteskedve a látottakon. Miközben a saját házuk táján is volna mit rendbe tenni.

A IUVENTA felmérése azt mutatja, hogy Magyarországgal szemben jóval szigorúbb a nemzetközi megítélés, paradox módon még a szlovák is. Pedig a kutatás eredményei alapján Pozsony egyáltalán nem áll morális fölényben Budapesttel szemben.

Lengyel Diana és Király Zsolt

(grafikonok: IUVENTAE felmérése)

Indítókép: aktuality.sk

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!