A Csehországban tanuló és dolgozó szlovákiai magyarokról készült felmérés második részében  a fiataloknak, mint jövőbeni értelmiségi rétegnek a mai intelligenciáról és életkörülményeikről alkotott véleményét vizsgáltuk. Kitérve az értelmiség kérdésére is. Úgymint ki sorolható egyáltalán az értelmiség tagjai közé? Rendelkezik az értelmiség bárminemű küldetéssel?  Ha igen, milyennel? Vizsgáltuk fiatalok politikai irányultságára, elégedettségükre és jövőbeli terveikre is.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

A felmérést a Körképet is működtető Vox Juventae polgári társulás végezte Lampl Zsuzsanna szociológus vezetésével.

A fiatalok többsége (63 %-uk) már most az értelmiség táborába sorolja magát, míg a többiek úgy hiszik, majd a főiskola elvégzését követően válnak az értelmiség tagjává.

7.gr.
A képek kattintással nagyíthatók

Ki sorolható egyáltalán az értelmiség tagjai közé? A válaszadók 43 %-a szerint a legfőbb kritérium, hogy az illető iskolai végzettségtől függetlenül valamilyen szellemi munkát végezzen. Emellett a fiatalok szerint az értelmiségi réteg legfontosabb jegyei közé sorolható a felsőoktatási végzettség és az intenzív kulturális élet is. (7. grafikon)

Rendelkezik az értelmiség bárminemű küldetéssel? És ha igen, milyennel? E kérdésre adott válaszukat a 8. grafikon szemlélteti. A válaszadók jelentős része szerint az értelmiség bizonyosan bír valamilyen küldetéssel. Legtöbben azzal a megállapítással értettek egyet, hogy az értelmiség fáklyavivőinek feladata, hogy hivatásukból és kedvtelésükből adódó aktivitásukkal gazdagítsák környezetük életét. A megkérdezettek számára legkevésbé az a lehetőség elfogadható, hogy a szóban forgó embereknek környezetük politikai vezetőivé kellene válniuk.

 8.gr.

 hirdetes_810x300  

A szlovákiai politikai történéseket és közéletet a megkérdezettek 76 %-a követi figyelemmel, ám csak 8 %-uk volna hajlandó aktívan kivenni a részét belőle. A szlovákiai magyarok tehát saját közösségük élete, élethelyzete felől a megkérdezettek 83 %-a érdeklődik. A fiatalok politikai irányultságát a 9. grafikon szemlélteti.

9.gr.

Többségük vagy képtelen politikailag behatárolni magát, vagy épp semmilyen meghatározott politikai irányultsága nincs. Azok közül pedig, akik a kiemelt politikai irányok valamelyikével azonosulni tudtak, a liberális és konzervatív nézetek követői vannak a legnagyobb számban képviseltetve.

A felmérés azon résztvevői számára, akik már befejezték ugyan főiskolai tanulmányaikat, de továbbra is Csehországban tartózkodnak, speciális kérdéseket tettünk fel, a képzéssel kapcsolatos elégedettségüket, a munkahelyükkel és életkörülményeikkel kapcsolatos elégedettségüket illetően. Mutassunk hát néhányat az eredmények közül.

A megkérdezettek csaknem 90 %-a olyan munkát végez, mely kisebb vagy nagyobb mértékben kitanult szakmájával áll összefüggésben (10. grafikon). Ebből 44 %-uk pontosan a kitanult területen tevékenykedik.

 10.gr.

 

A felmérésben részt vevők életük egyes területeivel különböző mértékig voltak elégedettek (11. grafikon)

Leginkább lakókörülményeikkel, családi életükkel és emberi kapcsolataikkal. Ezekkel a területekkel nagyjából minden ötödik megkérdezett kimondottan elégedett volt. Leginkább pedig keresetükkel és a közügyekre gyakorolt hatásukkal voltak elégedetlenek.

 11.gr.

A jövőre való tekintettel, a felmérés ideje alatt a megkérdezettek csaknem fele beismerte, hogy terveik közt nem szerepel visszatérni Szlovákiába (12. grafikon)

 12.gr.

Minden negyedik válaszadó kész hazajönni, ugyanakkor minden negyedik közülük tépelődik is, visszatérjen-e vagy sem. A Csehországban maradás leggyakoribb oka, hogy az érintettek jól érzik ott magukat és szilárd, biztos lábakon álló munkájuk van, előlépési lehetőséggel (13. grafikon)

13.gr.

 

Úgy gondoljuk, felmérésünk alátámasztja azokat az okokat, amik miatt jelentős a dél-szlovákiai régiókból az elvándorlás és a magyarság létszámának csökkenése. Bízunk abban, hogy a kutatás hozzájárul a kérdés társadalmi vitájához, mely elősegítheti a probléma megoldását.

A teljes elemzés megtekinthető a Vox Juventae társulás honlapján.

vox

További ajánlott írások:

1. Agyelszívás – Csehország vonzó a szlovákiai magyarnak

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!