A különleges rádióhullám éveken keresztül foglalkoztatta a tudósokat. A csillagászok most rájöttek az eredetére.

 

Rendkívül rövid ideig tart, ami a nevét is meghatározta. Gyors rádióhullám, ún. FRB (fast radio burst). Extrém rádió-rendellenességnek tűnik, mely a végtelen űr mélyéről érkezik és csak a másodperc töredékéig tart.

 

A tudósoknak most először sikerült meghatározniuk egy ilyen rádiójel eredetét. Egy 6 milliárd fényév távolságban található galaxisból ered, a csillagászok pedig úgy gondolják, hogy forrása két neutron csillag. Mindez a Nature magazinban közölt elemzésükben olvasható.

 

 hirdetes_300x300  

Több rádióteleszkópot is bevetettek

 

Napjainkban 16 ilyen FRB esetet ismerünk. Ennek oka, hogy bár nagyon jellegzetesek, rendkívül rövid ideig tartanak – a kutatók legtöbbször csak az archívumokat vizsgálgatva akadnak rájuk.

 

Az új eset azonban más volt. A hullámot a Parkes rádióteleszkóp észlelte még tavaly április 18-án. Evan Kkeane csillagász egy emailnek köszönhetően tudomást szerzett róla, és azonnal az égbolt kérdéses helyére irányította a nagyobb teljesítményű ausztrál távcsöveket, melyek segítettek behatárolni a forrás helyszínét.

 

Majd a hawaii, több mint nyolc méteres Subaru távcsövet is bevetették, mely még pontosabban meg tudta határozni a kibocsátás forrását. Kiderült, hogy egy nagyon távoli, ellipszis alakú galaxisban található, ahol már szinte nem is születnek új csillagok. A tudósok úgy gondolják, hogy a forrás két neutron csillag találkozásából ered.

 

„Az egész kutatócsoport most asztrofizikai kuriózumból egy afféle középhullámú kutatássá vált,” magyarázta a Natura magazinnak Duncan Lorimer, a nyugat-virginiai egyetemről. „Lehetséges, hogy hasonló dolgokat máshol is találunk” mondta.

 

Az anyag titka

 

Az exotikus FRB hullámok segíthetnek a távoli világűr jobb vizsgálatában. Formájuk magában hordozza a közeg leírását, melyen a forrástól hozzánk érkezve végighaladt. A hullámok meghatározása információkkal szolgálhat a galaxisok közti mágneses mezőkről, de képesek az űr mikrohullám hátteréről is mesélni, mint ahogy a világűr összetételéről is.

 

Az ehhez hasonló hullámok felmérhetik az anyag összetételét a kozmoszban, és segíthetnek annak összetételének megállapításában. A világűrkutatók ugyanis azt gyanítják, hogy bár a látható anyag csak a világűr mintegy négy százalékát alkotja, nem látjuk mindet. A most elfogott hullám Kean csapata szerint azt jelzi, hogy az anyag nem hiányzik a világűrből.

 

sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!