1895. december 13-án, 95 évesen halt meg a szímői születésű Jedlik Ányos István pap, fizikus, az elektromotor, a szódavíz-előállító készülék és a dinamó feltalálója.

 

Jedlik Ányos István bencés szerzetes, a kísérleti fizika egyik nagy alakja tanári működését 1825-ben a rend Győri Gimnáziumában kezdte. 1831-tól a Pozsonyi Királyi Akadémia, 1840-től a Pesti Tudományegyetem tanára, 1863-tól rektora lett.

 

Munkásságának első szakaszában elektrokémiával, elektromosságtannal foglalkozott. 1826-ban készített szódavízgyártó gépével létesült az első hazai szikvízüzem. Az áram elektromágneses hatásának szemléltetésére akotta „villámdelejes forgonyát”, az első elektromágneses hatás alapján működő elektromotort.

 

 hirdetes_300x300  

Találmányával hat évvel előzte meg a Jacobit és készülékét tökéletesítve bebizonyította, hogy az elektromotor járművek hajtására is alkalmassá tehető. Az 1850-ben fénytani kísérleteihez szerkesztett „egysarki villanyindítójával” kísérletezve Werner Siemenst hat évvel megelőzve fogalmazta meg a dinamó-elektromos elvet.

 

Harmadik jelentős elektrotechnikai találmánya a nagy kapacitású elektromos sűrítő: a „csöves villámfeszítő”, az atomtechnikai kutatások első szakaszában használt lökésgenerátorok előfutára. Jedlik részt vett az 1858-ban megjelent 20 000 műszót tartalmazó „Német-magyar tudományos műszótár” szerkesztésében.

 

Fizikai, kémiai és matematikai szókincsünk tekintélyes része tőle ered. A „Súlyos testek természettana” című műve volt, az önkényuralom idején megjelent első magyar nyelvű egyetemi tankönyv. Az 1895. december 13-án, 95 évesen elhunyt Jedlik jelentőségét Eötvös Loránd ismerte fel és tette közzé a tudománytörténeti irodalomban.

 

 

Forrás: Feiszt György szombathelyi történész (facebook)

Nyitókép: mult-kor.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!