Nyitókép: ng.hu

 

Az Eseményhorizont Távcső csapata szerint a történelmi feketelyuk-felvételt követően rövidesen az első mozgókép is elkészül az objektum eseményhorizontjáról – olvasható a National Geographic cikkében.

 

Az Eseményhorizont Távcső (EHT) csapata 2019. április közepén mutatta be az első képet, amelyen a Messier 87 galaxis közepén elhelyezkedő fekete lyuk eseményhorizontja látható. A kutatók úgy vélik, hogy hamarosan mozgókép is készülhet az objektum körül keringő anyagról – számol be a Live Science.

 

Shep Doeleman, a Harvard Egyetem szakértője és az EHT projekt vezetője elmondta, a globális rádiótávcső-rendszert (amely jelenleg nyolc földi távcsőből áll) a Föld különböző részén elhelyezett rádiótávcsöveket kapcsolja össze egyetlen virtuális teleszkóppá, a jövőben tovább fejlesztik. A rendszerhez újabb teleszkópokat kapcsolnak, a mérési módszereket pedig pontosítják. Az átalakított EHT segítségével hét héten át fogják megfigyelni a Messier 87 közepén lévő fekete lyukat, a létrehozott felvételeket pedig egy előrejelző modell segítségével egymás után illesztik, létrehozva a mozgóképet.

 hirdetes_300x300  

 

A fekete lyukakról készített mozgóképek sokat segíthetnek majd annak megértésében, hogy miként is viselkedik az objektumok közvetlen környezete.

 

ng.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!