Nyitókép: Engadget

 

Három éve fejleszti a Jeff Bezos érdekeltségébe tartozó Blue Origin azt az űrhajót, amely műszereket és embert is visz majd a Holdra. A Blue Moont (Kék Hold) most a sajtónak is bemutatták.

 

Igazi verseny kezdődik az elkövető időszakban az újabb Holdra szállásért, amiről a Jeff Bezos-féle Blue Origin sem kíván lemaradni: a milliárdos Amazon-alapító cége saját tervezésű űrjárművel szeretne elérni a Holdra.

 

 hirdetes_300x300  

A Blue Moon névre hallgató hajót három éve fejlesztik, teljes valójában viszont most először, egy washingtoni sajtóeseményen láthatta meg a közönség.

 

 

Bezos szerint a Blue Moon önállóan képes navigálni az űrben, és teherhajónak sem utolsó: több tonnányi felszerelést, köztük legalább négy holdjárót tud magával vinni, ami óriási segítség az asztronautáknak. De arra is alkalmassá tették, hogy a Holdról szállítson tovább űrhajósokat, ha netán erre lenne szükség.

 

„Ez egy hihetetlen jármű, és nem vitás, a Holdra megyünk vele”

 

– jelentette ki a Convention Centerben tartott eseményen a milliárdos üzletember, aki a BE-7 nevű, újonnan tervezett hajtóművet is bemutatta a meghívott vendégeknek.

 

A szerkezetet folyékony hidrogén működteti, amely lehetővé teszi, hogy a szakemberek a Holdon előállított üzemanyaggal pótolják a kifogyott, az űrutazáshoz nélkülözhetetlen naftát. Ehhez csupán vízre lesz szükség.

 

 

Bár Bezos pozitívan nyilatkozott az indulásról (a Blue Moon több sikeres tesztet is teljesített már), ennek lehetséges időpontját nem közölte, és egyelőre azt sem tudni, a Hold melyik részén terveznek landolni. A speciális hajtómű miatt valószínűleg egy vízben gazdag területet keresnek majd.

 

Bezos bejelentése a NASA holdraszállási terveinek felújítását követte: az amerikai űrhivatal korábban azt közölte, hogy 2024-ig ismét űrhajósokat küld a Holdra. Mike Pence alelnök pedig arra tett javaslatot, hogy ha a NASA nem tudná teljesíteni a kitűzött célt, gondolkodjanak kereskedelmi alternatívákban. Bezos hangsúlyozta, hogy tetszik neki Pence elképzelése a holdraszállással kapcsolatban, és emlékeztetett rá, hogy mivel vállalata már három éve dolgozik a terven, képes lesz 2024-ig meg is valósítani.

 

HVG/TA3

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!